PRÁCE 🧰

Havarijní pojištění a pojistná částka: Proč se nevyplatí podpojištění ani přepojištění auta?

13. 11. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat havarijní pojištění Cena havarijního pojištění

Na rozdíl od pojištění odpovědnosti z provozu vozidla není havarijní pojištění ze zákona povinné. Přesto jeho obliba v průběhu let stoupá. Jak moc je důležitá pojistná částka a proč se vám nevyplatí přepojištění ani podpojištění vozu?

Pojistná částka a havarijko: Pozor na podpojištění a přepojištění

V kostce o havarijním pojištění

Havarijní pojištění kryje škody na vašem autě, které vzniknou v důsledku autonehody, ale i dalších situací. Sem patří například vandalismus, živelné pohromy, okus zvířetem nebo třeba odcizení.

Vždy samozřejmě záleží na tom, jak je postavená pojistná smlouva, jaká rizika jsou její součástí a jak vysoké limity pojistného plnění si majitel vozidla sjednal. Obecně ovšem platí, že havarijní pojištění je spolehlivým způsobem, jak ochránit vůz i naši peněženku.

Spoustu řidičů může od sjednání povinného ručení odradit jeho vyšší cena, která se pohybuje v řádech tisíců korun ročně. Tady opět záleží na krytých rizicích, ale i pojistných limitech. A právě na tomto místě vstupuje „do hry“ důležitý pojem, kterým je pojistná částka.

Pojistná částka a havarijko: Pozor na podpojištění a přepojištění

Pojistná částka určuje, kolik vám pojišťovna zaplatí

Limitem pojistného plnění je u havarijního pojištění pojistná částka. Pojistná částka by měla být v tomto případě vždy současná hodnota pojišťovaného vozidla. Pokud tak pojišťujte vůz, který právě vyjel z výrobní linky, pojistnou částkou bude prodejní cena vozidla.

U starších aut je ovšem situace o něco komplikovanější. Známá větička, která říká, že jakmile vyjedete novým autem z brány autosalonu, hned ztratí cca desetinu své hodnoty, platí i v téhle oblasti. Protože cena automobilu rychle klesá, je potřeba pojistnou smlouvu minimálně jednou ročně aktualizovat.

Jak stanovit optimální pojistnou částku u ojetého auta?

Abyste od pojišťovny, u níž si platíte nemalé pojistné za havarijko, dostali maximální plnění, je potřeba pojistnou částku (= hodnotu automobilu v čase) správně nastavit a pravidelně aktualizovat. Na její výši má vliv:

  • Značka a model vozidla
  • Motorizace, palivo
  • Stáří vozidla
  • Výbava vozidla vč. zabezpečení
  • Počet najetých km
  • Technický stav vozidla

Pokud na základě výše uvedených faktorů hodnotu vozidla nedokážete odhadnout, inspirujte se na internetu třeba v bazarech ojetých vozidel. Do jejich vyhledávačů zadejte maximum parametrů, které odpovídají vašemu vozu, a po vyfiltrování zjistěte, v jakých cenových relacích se vozidla podobná vašemu, pohybují. S touto pojistnou částkou následně navštivte pojišťovacího specialistu své pojišťovny.

Pojistná částka a havarijko: Pozor na podpojištění a přepojištění

Pozor na podpojištění vozidla

S podpojištěním vozidla se setkávají pojišťovací specialisté poměrně často. Řidiči ve snaze platit za pojistku pokud možno co nejméně, volí nízké limity pojistného plnění, které ani zdaleka neodpovídají reálné ceně vozu. Pokud tedy dojde k nehodě, pojišťovna jim vyplatí nižší plnění, za které obvykle nedokážou uvést vozidlo do původního stavu. V této situaci je zbytečné se hádat nebo si sypat popel na hlavu. Vozidlo jeho majitel podpojistil ve snaze ušetřit. A to se mu vymstilo.

Na přepojištění nevyděláte

Na pomyslné opačné straně barikády potom stojí „řidič-chytrolín“, který vozidlo (záměrně anebo z neznalosti) přepojistí. Celou dobu tak bude platit vyšší pojistné, což mu ale v případě nehody nepomůže. Pojišťovna mu totiž vždy vyplatí částku, která odpovídá maximálně současné hodnotě vozidla, nikoliv pojistnou částku nastavenou řidičem. V tomto případě hovoříme o situaci, která je v pojišťovacích kruzích označovaná jako přepojištění nebo nadpojištění.

Praktický tip závěrem: Nechcete na havarijním pojištění platit víc, než musíte? Zároveň ale nechcete ohrozit svoji peněženku v zahraničí nebo během zimního období? Informujte se o možnostech sezónního nebo krátkodobého havarijního pojištění!
Zdroj info: Allianz, Česká pojišťovna, Česká podnikatelská pojišťovna, Direct, UNIQA.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články