PRÁCE 🧰

Nejbezpečnější auta roku 2022 podle Euro NCAP. Tipnete si vítěze?

22. 1. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Evropský program hodnocení nových automobilů Euro NCAP jako každý rok odhalil vítěze kategorie nejbezpečnějších aut. První příčky překvapivě obsadily elektromobily a auta z Číny.

Tohle jsou nejbezpečnější auta roku 2022. Tipnete si vítěze?

Program založený v roce 1997 provádí nárazové zkoušky současných vozů, při kterých hodnotí jejich aktivní i pasivní bezpečnost. Jak dopadly testy provedené v roce 2022?

Evropské automobilky nezabodovaly

Překvapivé je, že se na stupíncích vítězů tentokrát neobjevilo žádné evropské auto. První příčky obsadily elektromobily, kterým dělaly společnost malá auta z čínské automobilky, o nichž panovala v minulosti řada předsudků.

Společnost Euro NCAP, která každým rokem zpřísňuje pravidla a mezi sebou tak srovnává pouze automobily otestované v jednom kalendářním roce, zveřejnila nejbezpečnější vozy v šesti kategoriích – prémiová, malá a velká rodinná auta, velká a malá SUV a čistě elektrická auta.

Společnost hodnotí jednotlivé vozy ve čtyřech oblastech – dospělý cestující, dětský cestující, chodec a bezpečnostní asistenti. Do testů jsou zařazeny jen modely ve standardní výbavě, jakékoliv příplatkové asistenční systémy se tedy nepočítají.

Tohle jsou nejbezpečnější auta roku 2022. Tipnete si vítěze?

Jak se auta testují?

Přísnější testy nových aut, které platí od roku 2020, mají za cíl lépe simulovat reálné nehody a přesněji odhadnou jejich následky.

Zatímco dříve auta bourala čelně do stojící stěny s deformovatelnou bariérou při rychlosti 64 km/h, od začátku roku 2020 se při zkoušce používá pohyblivá bariéra o hmotnosti 1 400 kg, která jede proti protijedoucímu autu rychlostí 50 km/h, které také jede rychlostí 50 km/h.

V neposlední řadě se též zvýšily požadavky na autonomní nouzové brzdění a nově se pracuje se zkušební figurínou, která je propracovanější v oblasti biologické věrnosti a odpovídá tak průměrnému dospělému muži o hmotnosti 76,6 kg.

Tohle jsou nejbezpečnější auta roku 2022. Tipnete si vítěze?

Nejbezpečnější auta jsou z Ameriky a Číny

Žebříček nejbezpečnějších aut roku 2022 ovládly především elektromobily z Ameriky a Asie. Například Tesla Model S zvítězila hned ve dvou kategoriích, a to v čistě elektrických a prémiových autech.

Nejbezpečnější auto v kategorii velkých rodinných vozů je Hyundai Ioniq 6. Malá rodinná auta ovládla čínská automobilka ORA s elektrickým modelem Funky Cat.

Nejvyšší hodnocení ve třídě velkých SUV si pro změnu odvezl opět vůz z Číny, jehož název je WEY Coffee 01 a v segmentu malých SUV zvítězila Tesla Model Y.

Zdroj info: Euro NCAP.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články