PRÁCE 🧰

Autobaterie dnes vydrží s přehledem i čtyři roky

28. 11. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Životnost auto-moto baterie Auto-moto baterie a nabíjení Zimní sezóna Péče o autobaterii v zimě

Klasické akumulátory pro osobní vozidla, jsou jednou z nejčastěji měnených komponent. V podstatě se jedná o spotřební zboží, protože jak uživatelé, tak i auta se k nim chovají často ne úplně hezky.

Výdrž autobaterie - co má na ni vliv?

Úděl autobaterií moderních autech

Výdrž autobaterie je skutečně obvykle uváděna kolem tří až pěti let. Zejména AGM akumulátory to mají dost těžké – snášejí sice lépe cyklickou zátěž, na druhou stranu se k nim řídící jednotka chová dost bezohledně. Možná si říkáte, kde je tedy problém, když jim tolik nevadí cyklika? Týká se to hlavně stop-start systému, který nutí auto někdy i se studeným motorem několikrát za krátkou jízdu startovat. Autobaterie tak namísto cyklování, tedy nabíjení a vybíjení, je spíše trvale vybitá. Motor sice nastartuje, ale její napětí je třeba 12,3 V, což jí nesvědčí a na elektrodách vzniká sulfatace.

Dobíjení není, co bývalo

Klasickou zaplavenou autobaterii však moderní auto může zničit i během třeba dvou let. Z důvodu nižší spotřeby totiž alternátor nedobíjí pořád, ale jen tehdy, když mu to řídící jednotka dovolí. A ta je nastavena primárně tak, aby mělo auto co nejnižší emise.

Vůz nastartuje, zapne se klimatizace, vyhřívání skel, vyhřívání volantu a sedaček, jenže všechno to jede na energii z baterie, protože alternátor v tu chvíli kvůli emisím nedobíjí. Začne s tím až při vyšších otáčkách, typicky třeba v dálničním provozu, nicméně ve městě až ve chvíli, kdy už je autobaterie skutečně vybitá a hrozí, že by na další start nemusela její energie stačit. A jakmile je napětí alespoň trochu dostačující, dobíjení ustane. Řidič pak třeba na týden auto odstaví, s nedostatečně nabitou baterií, takže na elektrodách se opět tvoří sulfát olova.

Jestliže máte starší auto bez stop-start systému, které dobíjí prakticky pořád a to stálým napětím, teoreticky by vám měl akumulátor vydržet déle. Pokud chcete výdrž autobaterie prodloužit, doporučujeme koupit zesílenou (EFB), která má silnější desky elektrod a je odolnější. Samozřejmě je nutné ji pravidleně nabíjet, aby napětí neklesalo pod 12,4 V. EFB akumulátory jsou prakticky shodné s těmi, které automobilky dávají do aut jako prvovýrobní, což vysvětluje, proč třeba u jedničkové oktávky autobaterie vydržela s klidem přes 10 let.

Výdrž autobaterie lze snadno prodloužit

Obecná rada, jak autobaterii prodloužit výdrž tedy je, že musíte dobíjet vy, nespoléhat se na auto. Jednou za 14 dní až měsíc prostě připojte na baterii nabíječku a nechtejte ji do plna akumulátor nabít. Pokud máte EFB baterii, pak při správné péči nebude mít problém vydržet klidně i tu dekádu. Problém totiž není ani tak v autobateriích (pomineme-li ty skutečně nejlevnější), ale v autech, která výrobci staví primárně způsobem, aby při provozu generovala co nejméně emisí. Že při tom likvidují autobaterie jednu za druhou, už moc ekologické není, ale zrovna toto bohužel žádná norma nesleduje ani nestanovuje.

Zdroj info: Autoaku, Honoris.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články