PRÁCE 🧰

Jaká je platnost evidenční kontroly aneb jak dlouho platí?

20. 9. 2022 1 min. čtení diskuze (1) Tipy a rady

Evidenční kontrola je nutnost, pokud auto mění majitele, či je dovezeno ze zahraničí a má projít registrací u nás. Provádí se i v případě některých změn na vozidle.

Platnost evidenční kontroly

Články na téma evidenční kontrola:

  1. Evidenční kontrola vozidla
  2. Platnost evidenční kontroly - právě čtete
  3. Cena evidenční kontroly
  4. Evidenční kontrola v roce 2024

Co je evidenční kontrola vozidla

Jedná se v podstatě o nenáročnou kontrolu, při které se ale fyzicky kontroluje několik věcí. Tou základní je VIN kód, který slouží jako jednoznačný, unikátní identifikátor daného vozu a lze z něj mimochodem vyčíst i zajímavé věci. Dále projde kontrolou barva karoserie - tady nebude nikdo zkoumat přesný odstín, jenom oranžových je asi 30, nehledě na to, že v průběhu času se může barva lehce měnit (viz spousta růžových Felicií, které kdysi bývaly sytě červené).

Co dalšího se kontroluje na evidenční kontrole

Další co se musí shodovat s technickým průkazem, je typ motoru a také rozměr pneumatik, potažmo ráfků (většinou postačí mít správným rozměr plášťů, v praxi ráfky nikdo moc neřeší). Dále se pracovník STK podívá ještě na počet míst k sezení a tažné zařízení, je-li jím auto vybaveno.

Cena evidenční kontroly

Samotná evidenční kontrola vozidla netrvá moc dlouho a provádí se na stanicích STK. Většinou netrvá déle než samotné čekání na ni. Cena není pevně daná, ale pohybuje se od 200 korun až po 800 korun.

Platnost evidenční kontroly

Platnost evidenční kontroly kontroly je 30 dnů. Následné úkony, je tedy nutné provést v této lhůtě, jinak je potřeba evidenční kontrolu opakovat. Pozor, neznamená to automaticky, že třeba na přepis máte také 30 dnů, ten musíte totiž stihnout do 10 dnů, takže pozor na to!

Co s sebou na evidenční kontrolu

K evidenční kontrole je třeba přistavit samozřejmě kontrolované vozidlo a veškeré doklady k němu. To znamená velký technický průkaz, malý technický průkaz a překvapivě i neprošlou lékárničku.

Zdroj médií: Depositphotos.
Vladimír, 10. 4. 2024 5:29
Od 01.03. 2023 je vše jinak. A info. v tomto článku již NEPLATÍ.
Mrkněte do diskuze u článku "Evidenční kontrola v roce 2024"

Podobné články