PRÁCE 🧰

Jak vybrat přilbu na motorku a na co si dát pozor

23. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Helma je nejdůležitější bezpečnostní prvek každého motorkáře. Její výběr není snadný a podléhá určitým pravidlům.

Ve zkratce jsme si v minulém článku nastínili, z jakého materiálu se helmy vyrábějí a na jaké druhy můžete narazit. Vždy se před rozhodnutím ujistěte, jakou přilbu opravdu potřebuje. Přeci jen na motokrosové radovánky je potřeba jiná, než ta na silniční ježdění. Stejně tak je důležité vědět, jaké vybavení by helma měla mít - budete jezdit často, a tak se hodí mít zabudované handsfree? I na další běžné otázky je potřeba znát odpovědi, tím si usnadníte výběr tohoto produktu.

Raději v obchodě, než online

Jak už název napovídá, vždy byste měli helmu fyzicky vidět a také si ji vyzkoušet, protože jen tak přijdete na to, která vám sedí a kterou je třeba nechat být. Pokud si tedy domů nechcete objednat několik druhů a velikostí, abyste je nakonec složitě do obchodu vraceli. Samozřejmě zkušení motorkáři už ví po čem sáhnout, a tak je u nich výběr jednodušší a ti klidně mohou zvolit online objednání, ale u začátečníků je to riskantní.

Při výběru přílby byste neměli na nic spěchat, takže si vyhraňte dostatečné množství času bez zbytečného rozptylování. Dopředu se můžete podívat na helmy, které by se vám asi líbili, ale rádi byste o nich věděli víc - pro tyto účely slouží obsluha v obchodě, měla by vám umět zodpovědět veškeré dotazy případně poradit a pomoci s rozhodováním. V opačném případě bychom si vybrali asi jiný obchod.

Na co si dát pozor při výběru helmy

Nejdůležitějším parametrem je velikost helmy. Od toho se odvíjí, jestli bude sedět nebo ne. Nikde by neměla tlačit, ale zároveň by neměl být nikde příliš velký prostor, aby se skořepina na hlavě hýbala. Klidně si helmu nasaďte na hlavu a chvíli v ní pobuďte, jedině tak poznáte, jestli je to ta pravá. Po delším nošení zjistíte, jestli se uvnitř helmy cítíte pohodlně. Vhodné je vyzkoušet několik druhů a například i větší velikost, abyste poznali rozdíl a uměli se rozhodnout.

Přestože by to mohlo znít povrchně, i výběr barvy je důležitý. Vhodné je, aby silniční přilba měla nějaký reflexní prvek, který ve snížené viditelnost upozorní na vaši přítomnost. V husté mlze se snadno mohou ztratit matné barvy a tím pádem se velmi snadno může stát neštěstí. Pozor při výběru by měli dávat lidé s brýlemi, aby se v helmě cítili dobře, přeci jen obroučky brýlí mohou tlačit a z toho by se klidně mohla rozvinout nepříjemná bolest hlavy.

Kromě odvětrávání helmy, které je většinou na čele a na bradě, by se hodilo mít integrovanou sluneční clonu, která je dobrým pomocníkem při ostrém sluníčku, ale také při takovém, které se nalézá nad horizontem a dokáže snadno oslepit i řidiče automobilů. Kromě toho, pokud jezdíte často, je vhodné se poptat po systému PinLock, který zabraňuje zamlžování plexiskla. 

Poslední alfou a omegou jak vybrat přilbu na motorku bude zajisté cena. Nutno podotknout, že ta pořizovací bude trošku vyšší. V žádném případě ale nekupujte helmu z druhé ruky, protože nikdy nevíte, jakou minulost měla a zdali nezažila už nějaký pád. Po tom dalším by se mohla klidně rozpadnout a nebo neposkytnout takovou dobrou ochranu, kterou by měla. V některých případech se prostě šetřit nevyplatí.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články