PRÁCE 🧰

Jak ušetřit na pohonných hmotách? Vsaďte na chytrou aplikaci a zpomalte

20. 11. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Při aktuálních cenách benzinu a nafty by se skoro chtělo říct, že nejlepším způsobem, jak ušetřit na pohonných hmotách, je nejezdit. Pokud si nemůžete dovolit nechat auto doma, držte se alespoň následujících rad a tipů.

Poradíme, jak efektivně ušetřit na pohonných hmotách

Cestu plánujte

Je úplně jedno, jestli vyrážíte na druhou stranu města nebo zahraniční dovolenou. Cestu si dopředu naplánujte s ohledem na množství semaforů, u kterých budete muset zastavit i průběžné doplnění paliva. Platí, že nejvíce za pohonné hmoty zaplatíte u frekventované dálnice, naopak u čerpací stanice na okresní komunikaci je benzin nebo nafta nejlevnější.

Náš tip: S plánováním cesty vám mohou pomoci aplikace pro chytré telefony. Mezi nejoblíbenější patří nepochybně navigace Google Maps, Mapy.cz či Waze, které vás kromě trasy z výchozí do cílové destinace budou informovat taky o kolonách nebo dalších nepředvídatelných událostech.

Stáhněte si chytrou aplikaci

A u chytrých „appek“ ještě chvíli zůstaneme. Dnes už totiž existuje nespočet pomocníků, kteří ve vašem okolí najdou nejlevnější benzín, nebo poradí, kde stojí nafta nejméně. Některé aplikace dokážou zobrazit taky aktuální ceník vybraných čerpacích stanic v okolí. Stáhnout si do mobilu můžete třeba „appku iPumpuj, Pumpdroid nebo mbenzin. Ceny pohonných hmot vám ale pohodlně zobrazí i zmíněné Mapy.cz.

Poradíme, jak efektivně ušetřit na pohonných hmotách

Pořiďte si tankovací kartu

Tankovací karty nejsou určené pouze firmám nebo živnostníkům. Pořídit si je může prakticky každý řidič bez rozdílu. Kromě toho, že jejich používáním ušetříte během tankování, jsou s nimi často spojeny i další výhody v podobě levnějšího občerstvení nebo slev na sortiment konkrétní čerpací stanice.

Tankovací karta vám umožní tankovat benzin nebo naftu nejen za totemové ceny, ale také za tzv. vyhlašované ceny. V tomto případě jde o pevně určené ceny v síti či sítích čerpacích stanic, a to nejen v ČR, ale i v zahraničí. Nemusíte tak řešit, jestli tankujete v Česku nebo během cesty na zahraniční dovolenou.

Měli byste vědět: Někde můžete získat tankovací kartu zdarma, jinde za její pořízení budete muset zaplatit nemalý poplatek. Proto si vždy důkladně spočítejte, zda se vám její pořízení opravdu vyplatí.

Zkontrolujte stav vozidla

Na spotřebu vozidla má nemalý vliv i jeho technický stav. Například podhuštěné pneumatiky mají větší valivý odpor, takže zvyšují spotřebu paliva. Podle odborníků už podhuštění o jednu desetinu baru zvýší spotřebu paliva o jedno procento!

Podobně jsou na tom i brzdy. Přirezlé destičky, které se nevracejí, trvale brzdí kolo a zvyšují tak spotřebu paliva. Podle průzkumů má až 70 procent vozidel špatnou geometrii kol, což má opět vliv na spotřebu, ale také na životnost pneumatik.

Poradíme, jak efektivně ušetřit na pohonných hmotách

Jezděte plynule a předvídejte

Pokud chcete výrazněji ušetřit palivo, zapomeňte na maximální povolenou rychlost na dálnicích a ideálně jezděte zhruba o 10 či 20 km/h méně. Motor by měl pracovat v minimálních otáčkách a řidič aktivně předvídat. Jednoduše sledujte silnici co nejdál před sebou a s předstihem se připravujte na to, co vás čeká.

Zbavte se zbytečností

Nevozte v autě nebo jeho kufru zbytečnosti. Vyšší hmotnost vozidla se totiž rovná vyššímu výkonu motoru, a tudíž i potřebě více paliva. Podle odborníků každých 100 kilogramů váhy navíc zvyšuje spotřebu o zhruba jednu třetinu. Vyložte proto z auta vše, co na cestu nepotřebujete, případně odmontujte i neaerodynamické střešní nosiče, které mohou zvýšit spotřebu i o dva litry na 100 kilometrů.

Zdroj info: Autotrip.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články