PRÁCE 🧰

Jak správně používat alkohol tester - proč a jak často kalibrovat

23. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Kalibrace alkohol testeru Testery pro řidiče

Správně používat alkohol tester není složité. Vyplatí se držet pár jednoduchých zásad a nemyslet si, že pořízením přístroje to končí. Pro dlouhodobé užití je důležitá zejména pravidelná kalibrace alkohol testeru.

Kalibrace a správné užití alkohol testeru

Čtěte návod

U citlivější elektroniky, kterou alkohol tester bezpochyby je, je dobré se zajímat o obsah návodu k obsluze. Chápeme, že je to v dnešní době zejména u mladé generace považování za jeden z projevů senility, ale budete možná udiveni tím, co všechno se tam dozvíte. Opravdu.

Nedýchejte do něj hned po konzumaci

Typická situace na rozjeté party: někdo vytáhne alkohol tester a všichni se najednou začnou předhánět, kdo nadýchá nejvíc. Zejména mezi muži v tomto panuje určitá rivalita, ačkoliv je velmi stupidní předhánět se v tom, kdo se umí nejvíc přiotrávit. Ale znáte to - v opilosti holt některé nápady zní naprosto fantasticky. Každopádně se pokaždé najde někdo, kdo foukne do testeru těsně po vypití panáka například rumu ve snaze donutit přístroj, ukázat co nejvyšší hodnotu. A přesně to je pro senzor prakticky okamžitá poprava. Proč? Je totiž konstruovaný na určitý rozsah, například 0-4 promile. Jenže prakticky přímé setkání s alkoholem způsobí, že dojde buď k jeho zničení, v lepším případě "rozkalibrování". Proto vždy dýchejte do alkohol testeru až po chvíli, třeba po půl hodině od poslední konzumace alkoholu.

Používejte alkalické baterie

Do alkohol testeru mají přijít jen alkalické baterie a žádné jiné. Platí to zejména u těch s polovodičovými senzory, které potřebují před použitím zahřát na určitou teplotu. Alkalické baterie mají vyšší napětí a zahřátí s nimi probíhá, jak má. Kdo nacpe do testeru baterie nabíjecí, nebude mít senzor správně nahřátý a přístroj může ukazovat špatné hodnoty.

Kalibrace alkohol testeru

Velká část těch, co alkohol tester chtějí se domnívá, že pořízením to končí. Je to hrubý omyl - aby přístroj fungovat správně, potřebuje pravidelně kalibrovat. Bez toho začne časem ukazovat špatné hodnoty, protože i senzor se nějakým způsobem opotřebovává a mění se tak jeho vlastnosti. Kalibrační interval je dán počtem použití, případně nějakým časem (obvykle půl roku nebo rok), podle toho, co nastane dřív.

Skladujte ho správně

Kdo si nechá přístroj v autě, dělá chybu. Existuje určitý teplotní rozsah, ve kterém by se měl alkohol tester skladovat. Nejhorší jsou samozřejmě extrémy, to znamená v zimě hluboký mráz a v létě rozpálený interiér, kde může být s přehledem i přes 50 stupňů. Dalším škůdcem je vlhkost v autě, která je pro elektroniku nebezpečná a urychluje oxidaci.

Zdroj info: Weby výrobců a prodejců.
Zdroj médií: Depositphotos.
Rudolf Malý

Autor článku
Rudolf má rád dobré jídlo, sport a nekorektní humor. Nebrání se elektromobilitě, ale taky jí nijak zvlášť nefandí. Ve volném čase se rád vrtá v autech a obecně vlastně v čemkoliv.

Podobné články