PRÁCE 🧰

Jak se připravit na dlouhou cestu autem na dovolenou

24. 7. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Léto je časem dovolených a také řady dlouhých cest autem. Ať už se chystáte vyrazit kamkoliv, měli byste se na cestu pečlivě připravit, abyste předešli možným komplikacím.

Dlouhá cesta autem: Jak se na ni dostatečně připravit?

Články na téma dlouhá cesta autem na dovolenou:

  1. Jídlo na cesty autem
  2. Co nikdy nenechávat v rozpáleném autě
  3. Tipy pro cestu autem do zahraničí aneb Jak zvládnout dlouhou cestu
  4. Dlouhá cesta autem: Jak se na ni dostatečně připravit? - právě čtete
  5. Správné sezení za volantem: Poradíme, jak na to

Kontrola auta před jízdou

První věcí, kterou byste měli před cestou zkontrolovat, je technický stav vozidla. Pokud si chcete být opravdu jisti, že je všechno v pořádku, můžete svůj vůz objednat na prohlídku v autoservisu. Kontrolu můžete ale provést i sami.

Zaměřit byste se měli hlavně na pneumatiky, u kterých byste měli ověřit dostatečnou hloubku dezénu a podívat se i na pravidelnost sjíždění vzorku, které vám může odhalit vady na podvozkových částí. Poté je třeba zkontrolovat veškeré provozní kapaliny. Nezapomeňte se podívat na hladinu chladicí kapaliny, brzdové kapaliny a motorového oleje. I když budete mít kapalin dostatek, zabalte si pro jistotu nějaké zásoby do kufru. Mrkněte i na stav vody v ostřikovačích a množství paliva, ať nemusíte stavět hned na první benzínce.

Zkontrolovat byste měli i celý prostor motoru a brzdový systém. Případné vady pak můžete v klidu nechat odstranit v ověřeném servisu. Určitě to bude snazší než řešit poruchu někde na cestě. Nezapomeňte vyzkoušet i funkčnost světel a přibalit s sebou náhradní žárovky.

Pro osobní pohodu pak zkontrolujte také funkčnost klimatizace. Kromě toho, že budete mít v autě příjemné klima, zajistí fungující klimatizace i lepší podmínky pro soustředěnost řidiče.

Příprava na cestu autem

Vy sami byste se měli na cestu také připravit. Tím nejdůležitějším bodem je dostatečný spánek. Díky němu se vám bude lépe udržovat pozornost a budete mít mnohem pohotovější reakce. Pokud si před cestou dostatečně odpočinete, snížíte tak riziko mikrospánku, který může mít fatální následky.

Před cestou také dávejte pozor na to, co jíte a pijete. Nedoporučují se hlavně těžká jídla, která přispívají ke vzniku pocitu únavy. Naopak si dopřejte lehké a střídmé jídlo. A nezapomeňte ani na pitný režim. Nejlepší volbou je čistá voda nebo neslazený čaj. Ač to může znít zvláštně, vyhněte se kávě a energetickým nápojům. Ty vám sice krátkodobě pomohou oddálit pocit únavy, který ale posléze může přijít nečekaně a o to intenzivněji.

Co si zabalit s sebou na dlouhou cestu autem

Na cestu si nezapomeňte připravit všechny potřebné doklady. Mezi ně patří hlavně řidičský průkaz a průkaz totožnosti. Nezapomeňte ani na malý technický průkaz vozidla, doklad o povinném ručení a cestovním pojištění. Připravte si také formulář o dopravní nehodě.

Pro sebe i všechny ostatní pasažéry pak nachystejte dostatek tekutin na osvěžení po cestě. Připravte si i lehčí svačinky, kdyby vás cestou přepadl hlad. Vezměte si i balíček žvýkaček, které vám pomohou se soustředěním.

Pokud s vámi cestují i děti nezapomeňte jim přibalit také nějakou zábavu, aby jim cesta utekla. Vzít jim můžete hry nebo třeba tablet s filmy nebo online hrami. A pokud víte, že se jim po cestě dělá nevolno, přibalte i uklidňující prášky a pro jistotu i pevný sáček.

Zdroj médií: everypixel.

Podobné články