PRÁCE 🧰

Jak rozmrazit čelní sklo auta za pár sekund? Na horkou vodu zapomeňte a zkuste trik s desinfekcí

23. 11. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Zamrzlé auto

Mrazivá rána jsou pro auta i jejich majitele opravdovou výzvou. Zabrat totiž dostávají nejen baterie automobilu, ale především nervy řidičů. Když navíc ranní odjezd do práce zkomplikuje zamrzlé čelní sklo, nálada spadne doslova na bod mrazu.

Jak bleskově rozmrazit čelní sklo? Pomůže obyčejná desinfekce

Se zamrzlým autem samozřejmě můžete bojovat s pomocí podivných rukavic, na jejichž konci se nachází klasická škrabka. Pořídit si můžete i (často předražený) sprej na zamrzlá okna. Většina řidičů, kteří ale nemají to štěstí na auto s vyhřívanými skly, si ale musí jednoduše přivstat a námrazu odstranit mechanicky. Anebo můžou vyzkoušet více či méně účinné triky, které slibují čisté přední sklo za několik sekund.

Horká voda jako hit internetu

Možná jste už zaznamenali trik s horkou vodou nalitou do mikrotenového sáčku, který čelní sklo rozmrazí několika prostými tahy. Někteří „koumesové“ pak neztráceli čas a na čelní sklo lili horkou vodu přímo z varné konvice. Z fyzikálního hlediska to samozřejmě fungovat bude. Z toho praktického ale riskujete prasklé čelní sklo, za jehož výměnu dáte zhruba 5 až 30 tisíc korun.

Měli byste vědět: Pojištění čelního skla v naprosté většině případů nebývá součástí klasického havarijního pojištění. Riziko je potřeba sjednat samostatně v rámci připojištění.

Jak bleskově rozmrazit čelní sklo? Pomůže obyčejná desinfekce

Trik s desinfekcí je mnohem bezpečnější

Výše uvedený „life hack“ nedoporučujeme. S klidným svědomím ale můžete vyzkoušet ten, který objevil jistý Ken Weathers – meteorolog pro zpravodajskou stanici WATE 6 v Tennessee. Ten se totiž zasloužil o to, aby zimní rána řidičů byla přece jen o trochu snesitelnější.

Potřebovat budete:

  • čistý rozprašovač
  • dezinfekční roztok obsahující isopropylalkohol
  • vodu
  • odměrku

Do rozprašovače odměřte dva díly desinfekčního roztoku, který doplníte o díl vody. Vše důkladně promíchejte a jednoduše nastříkejte na zamrzlé okno. Zamrzlé auto roztaje během několika sekund. To díky zmíněnému isopropylalkoholu, který se složením podobá klasickému alkoholu, ale dokáže navíc rozpouštět nejrůznější látky, včetně nenáviděného ledu na čelním skle auta.

Jak bleskově rozmrazit čelní sklo? Pomůže obyčejná desinfekce

Pár dalších triků závěrem

  1. Pokud máte pocit, že večer přituhuje, můžete na čelní sklo umístit speciální folii (za cca 500 Kč) nebo obyčejnou deku.
  2. Vyzkoušejte i trik s octem a vodou. Smíchejte obě ingredience v poměru 3:1 a skrz rozprašovač aplikujte na přední sklo.
  3. Pomoci může i teplá (nikoliv horká nebo vroucí) voda smíchaná se solí či nemrznoucí směsí.

Zdroj info: WATE-TV.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články