PRÁCE 🧰

Jak přihlásit auto z Německa

1. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Koukáte po nějakém novém či ojetém vozidle od našich německých sousedů? Poradíme vám, jak přihlásit auto dovezené z Německa.

Auto z Německa - jak jej přihlásit

Články na téma dovoz auta z Německa:

  1. Dovoz aut z Německa
  2. Koupě auta v Německu
  3. Auto z Německa - jak jej přihlásit - právě čtete

V případě, že jste zatím ve fázi vybírání ojetého či nového auta z Německa, doporučujeme vám přečíst si článek o koupi auta v Německu. Dnes se podíváme na jeden z posledních kroků a to ten, jak auto z Německa přihlásit na české doklady.  

Jak přihlásit auto z Německa

Po vystavení převozních SPZ a sjednání dočasného povinného ručení (pokud auto dovezete na vleku, nemusíte řešit ani jedno) přichází kontrola technického stavu vozidla již u nás. V případě, že jste v Německu koupili vůz s planým TÜV (naše STK) stačí u nás udělat pouze evidenční kontrolu, která vás vyjde na asi 500 korun. Na českých úřadech by pak měli německé TÜV uznat a vystavit vám české značky s nálepkou platnosti STK do doby, kdy platí právě ta německá. Na úřadu však po vás budou chtít originální německé doklady TÜV. 

Pokud vůz nemá platnou TÜV (STK), je nutné navštívit stanici technické kontroly. Pár let zpět musela všechna auta absolvovat dovozovou STK, dnes už tato povinnost odpadá pro vozidla původem ze zemí Evropské unie. Auto z Německa musí STK navštívit pouze kvůli kontrole údajů z malého a velkého technického průkazu a jejich porovnání se skutečným stavem vozidla. V průběhu evidenční kontroly vám také technik změří emise.

Po dokončení evidenční kontroly je nutné si zřídit povinné ručení. Poslední zastávkou v kolotoči přihlašování je registr motorových vozidel. Jelikož si s sebou na úřad musíte vzít mnoho dokumentů, doporučujeme vám tento krok nechat až na úplný konec přihlašování. Na úřad s sebou musíte mít následující dokumenty:

  • osobní doklady (řidičský a občanský průkaz, případně živnostenský list nebo výpis z obchodního rejstříku, v případě, že je auto pro firmu)
  • kupní smlouva
  • zelená karta
  • dokumenty z evidenční kontroly na stanici STK
  • německý malý a velký technický průkaz 
  • osvědčení o registraci vozidla
  • potvrzení o zaplacení DPH (pouze auta uvedená do provozu před méně než 6 měsíci nebo s nájezdem pod 6 000 km)
  • vyplněná žádost o zápis silničního vozidlo do registru silničních vozidel

Zdroj info: Cebia, Pojištění.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články