PRÁCE 🧰

Jak platit mýtné v Chorvatsku

12. 7. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Mýtné cestou na dovolenou

Mýto v Chorvatsku lze překvapivě řešit hned několika způsoby. Podíváme se na to, jak ho platit, ale i na to, jak zjistit, na kolik vyjde, ještě před cestou.

Jak platit mýtné v Chorvatsku

Jak platit mýtné v Chorvatsku

  • Hotově – v eurech či kunách, nicméně je třeba poznamenat, že ne všude a vždy je to možné. Na některých mýtných branách, konkrétně se jedná o brány u Vučevice, Blata na Cetini, Ravči, Vrpolje, Perušić, Brezničkeho Humu a Spačvy, není možné platit hotově mezi 10. hodinou večerní a 6. hodinou ranní.
  • Kartou – mýtné brány berou všechny myslitelné karty (Master Card, Maestro, Visa, Diners), přičemž tato platba obvykle proběhne velmi rychle. Platit mýtné kartou je v Chorvatsku asi nejlepší a nejuniverzálnější možnost.
  • ENC – elektronické mýtné je varianta spíše pro ty, kdo jezdí do Chorvatska skutečně často. Koupíte si u jednoho ze dvou provozovatelů systému (HAC nebo ARZ) takovou malou krabičku za 122 kun (cca 400 korun) a dobijete si na ni kredit. Následně využíváte chorvatské dálnice a kredit se sám odečítá. Nese to s sebou hned dvě výhody. Tou první je, že můžete využívat speciální pruhy, vyhrazené pro ENC, kde zpravidla nebývají fronty. Druhá výhoda je sleva ve výši 21,74 % na dálniční poplatky.

Jak platit mýtné v Chorvatsku

Mohlo by se vám hodit: Na cestu do Chorvatska se řidičům vyplatí sjednat cestovní pojištění. Ochrání vás na cestách a nemusíte se stresovat kvůli nečekané události, která vás může kdykoliv potkat. Nabídky pojišťoven si můžete snadno porovnat přes online kalkulačku cestovního pojištění.

Jak zjistit cenu mýta v Chorvatsku

Na toto téma jsme dostali už několik dotazů, na které je ale docela jednoduchá odpověď. Existuje interaktivní mapa, kde v levé části je nabídka, přičemž nás zajímá položka „Toll calculation“. Zde zadáte počáteční místo, tedy to, kde na dálnici budete najíždět („Choose a starting point“) a pak místo, kde z dálnice plánujete sjíždět („Choose a destination“). Pak už jenom stačí vybrat kategorii vozidla, přičemž běžný osobák je kategorie „I“. Dole vám pak web vypíše vzdálenost, čas jízdy a cenu v kunách. Pokud byste náhodou měli rozhraní v Chorvatštině, stačí o něco níže kliknout na „English“.

Text ...

Další text ...

Zdroj info: Hrvatske autoceste.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články