PRÁCE 🧰

Jak nejlevněji hlídat polohu auta na dálku?

28. 7. 2022 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Jsou firmy a služby, které umí hlídat na dálku jakékoliv vozidlo a v případě potřeby ho dohledat. Existuje ale jeden velmi levný, a přesto spolehlivý způsob, jak si můžete svůj vůz ohlídat sami.

Jak nejlevněji hlídat polohu auta na dálku?

Americká firma Apple se proslavila nejprve počítači, následně hudebními přehrávači a v dnešní době ji známe jako jednoho z předních světových výrobců smartphonů. K tomu sem tam Apple vymyslí nějaký „menší“ produkt, jako je třeba AirTag.

AirTag má tvar malého žetonu velikosti větší mince. Je ale o něco tlustší, protože uvnitř se ukrývá docela sofistikovaná elektronika a vyměnitelná baterie CR2032. A co tahle vychytávka umí? Především ohlásit svému majiteli polohu bez toho, aby v sobě měla SIM kartu nebo bylo nutné platit nějaké poplatky a podobně.

Najde klíče i kabelku

Jediné, co AirTag potřebuje, je mobilní telefon iPhone s operačním systémem iOS 14.5 a novějším, takže v praxi i starší iPhone SE nebo 6s. S telefonem se AirTag spáruje a od té chvíle ho může majitel vidět prostřednictvím k tomu určené aplikace jménem Najít. Abychom to uvedli na pravou míru, tak primárně je AirTag určen pro roztržitější povahy, které neustále ztrácejí klíče, batohy a podobně. Těm, pokud je AirTag ve vzdálenosti od „svého“ iPhonu, do které na něj dosáhne spojení Bluetooth, pomůže opravdu hodně. Je totiž možné žetonek třeba v rámci bytu nebo domu přinutit pomocí aplikace pípat, takže se třeba zmíněný batoh s AirTagem uvnitř dá dohledat po zvuku. Majitelům modernějších iPhonů s čipem U1 (iPhone 11 a novější) pak Apple umožňuje i lokalizaci do vzdálenosti několika metrů pomocí směrové šipky, která se ukáže na displeji telefonu společně se vzdáleností, v jaké je hledaný předmět.

AirTag

K AirTagu je samozřejmě možné přikoupit desítky nejrůznějších pouzder, přívěsku a zkrátka věcí, které umožní jeho uchycení třeba na kroužek klíčů nebo naopak zasunutí do kapsy pro platební kartu v peněžence.

Spoléhá na Apple zařízení v okolí

Možná je vám záhadou, jak to celé funguje, když vlastně tento malý kousek elektroniky neumí komunikovat s mobilní sítí a nemá ani GPS modul? Je to jednoduché, ale velmi důvtipné. Apple spoléhá na ty miliony telefonů a tabletů, které každý rok prodá. Většina z nich je připojena právě do služby/aplikace Najít. To znamená, že hlásí svoji polohu a přes Bluetooth umí komunikovat s AirTagy ve svém blízkém okolí. Jakmile nějaký iPhone zachytí ve svém okolí AirTag odešle na server jeho přibližnou polohu, která se víceméně bude na pár desítek metrů s daným iPhonem shodovat. Majitel AirTagu tuto polohu zase ve své aplikaci Najít uvidí. Ale pozor! Nikdy se nedozví, jaký telefon nebo tablet jeho žeton našel, Apple si totiž velmi zakládá na soukromí svých uživatelů a ani z hlediska ochrany osobních údajů by toto nebylo možné.

Jak nejlevněji hlídat polohu auta na dálku?

Údaj o poloze není vždy aktuální, obvykle je starý zhruba pět minut, až třeba dvě hodiny v městském prostředí. Není ani možné určit přesnou polohu, rychlost nebo směr pohybu. V tomto holt mají GPS lokátory navrch.

Takže máme velmi malé zařízení, které je mimochodem vodotěsné a baterie v něm vydrží přes rok, které můžeme umístit prakticky kamkoliv a vždy se dozvíme jeho polohu v řádu maximálně hodin, pokud to nebude uprostřed lesů nebo někde jinde mimo civilizaci. Využití v autě se přímo nabízí a já osobně toto provozuji už přes rok.

Ohlídá i auto

Zhruba jednou až dvakrát měsíčně přebírám na test nějaké auto. Pro něj si jedu svým soukromým autem (stará fabia přezdívaná Soumar), u kterého sice nehrozí, že by mi ho někdo ukradl, ale jednou už se mi stalo, že mi ho nechala odtáhnout městská policie. A takové týdenní stání na odtahovém parkovišti se může prodražit! Abych tedy viděl, že mé auto je tam, kde jsem ho původně nechal, dal jsem do něj AirTag. Od té doby mám jistotu, že vím, kde se zrovna plus mínus nachází a změnu jeho polohy jsem schopen registrovat v řádu desítek minut. Kdyby se náhodou žeton v autě dlouho nehlásil, mohu si nechat oznámit jeho nález notifikací a nemusím každých pět minut appku kontrolovat, jestli už konečně kolem prošel někdo s iPhonem.

Podívat se na polohu AirTagu můžete i z počítače

Potenciál AirTagu vidím i u všech majitelů obytných aut, skútrů, motocyklů a vlastně jakýchkoliv vehiklů, o které může mít někdo zájem. Ale pozor, na dohledání pak máte jenom omezený čas, protože kvůli vyloučení nějakého dlouhodobějšího sledování pomocí AirTagu „zapomenutého“ třeba v něčí kabelce, se začne žeton po několika hodinách, kdy je poblíž jiného iPhonu, hlásit tomuto zařízení a následně i pípat. Většina krádeží třeba obytných vozidel však vypadá tak, že je auto nejprve odvezeno několik desítek kilometrů daleko a následně opuštěno, aby se k němu zloději po několika dnech vrátili, když „vychladne stopa“. A přesně v takové situaci může být malá věcička za ani ne devět set korun darem z nebes. Přesná cena AirTagu je totiž 890 korun.

Zdroj info: Autorský text.
Zdroj médií: Depositphotos, Apple, Jakub Mokříš.

Podobné články