PRÁCE 🧰

Pojišťováci radí: Víte, podle čeho poznat výhodné povinné ručení?

26. 2. 2023 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Výběr povinného ručení

Bez zákonného pojištění se žádný majitel auta neobejde. Ze zákona ho musí mít ještě předtím, než poprvé vyjede na silnici. Jenže jak najít a vybrat to nejvýhodnější povinné ručení na našem trhu? Máme pro vás tipy přímo od pojišťováků!

Jaké je nejvýhodnější povinné ručení? Záleží, co od něj čekáte

Výhodné povinné ručení zpravidla autosalony nenabízí

Kupujete nové auto v autosalonu? Nebo jste se vypravili pro starší, ale cenově dostupnější kousek do autobazaru? S největší pravděpodobností vám tady budou nutit také to „zaručeně nejvýhodnější“ povinné ručení.

Nabídku samozřejmě můžete doma prozkoumat a porovnat ji s ostatními na trhu, rozhodně ale pojistku neuzavírejte pod tlakem a bez toho, abyste důkladně pročetli její podmínky a neseznámili se s pojistnými limity, asistenčními službami a výlukami, na základě kterých může pojišťovna plnění krátit nebo ho dokonce úplně odmítnout.

Cena je důležitá, pojistná ochrana a limity důležitější

Naprostá většina řidičů dělá při výběru povinného ručení zásadní chybu. Pojistku vybírá pouze na základě ceny. Asi se shodneme na tom, že cena je zvláště v dnešní době důležitá, rozhodně by ale nemělo jít o jediný parametr, na základě kterého budete zákonné pojištění vybírat. To nejlevnější povinné ručení totiž obvykle mívá pouze notně „osekanou“ pojistnou ochranu a velmi nízké pojistné limity.

Měli byste vědět: Vše nad ujednaný limit povinného ručení, který si s pojišťovnou dohodnete ve smlouvě, budete muset v případě dopravní nehody uhradit z vlastní kapsy!

Nejvýhodnější povinné ručení poznáte podle limitů

Při výběru nejvýhodnějšího povinného ručení je potřeba dbát nejen na rozsah pojistné ochrany, ale také na pojistné limity. Pojišťovny dnes nabízí varianty s vyššími limity pojistného plnění až do částky 250 milionů korun při škodě na zdraví a 250 milionů korun při škodě na majetku. Optimální je ale vzhledem k ceně pojistného vybírat povinné ručení vozidla s limity 100/100.

Nejvýhodnější povinné a havarijní pojištění sjednáte dohromady

Pokud vyžadujete komplexní pojistku a maximální ochranu vaší peněženky, automobilu, ale i jeho posádky, budete pravděpodobně kromě povinného ručení uzavírat i havarijní pojištění. To nejvýhodnější povinné a havarijní pojištění uzavřete najednou a u jedné pojišťovny. Za komplexní pojistku vám může nabídnout zajímavou slevu nebo výhodnější cenu oproti tomu, kdybyste si sjednávali pojistky samostatně.

Náš tip: Pokud si sjednáte povinné ručení nebo havarijní pojištění online a zaplatíte pojistné jednorázově na celý rok, můžete ušetřit další stokoruny.

Nejvýhodnější povinné ručení vás odmění za bezpečnou jízdu

Při výběru výhodného povinného ručení je potřeba nezapomínat ani na bonusy, které řidiče odměňují za bezpečnou jízdu bez nehod. Pokud si pojištění platíte delší dobu (v řádech let) a nebouráte, můžete na pojistném díky bonusům ušetřit klidně i 60 %! Bonusy jsou navíc mezi pojišťovnami převeditelné.

Výhodné povinné ručení nabízí kvalitní asistenci

O tom, jak kvalitní bude vybrané povinné ručení, informuje také rozsah asistenčních služeb. Mnoho řidičů se zcela mylně domnívá, že v případě povinného ručení má na asistenci automaticky nárok. To ovšem není pravda. Většina pojistek sice základní asistenci nabízí, ta je ale u nejlevnějších balíčků notně osekaná a platí pro ni poměrně přísné limity. Proto se vyplatí u vybraného produktu rozsah asistenčních služeb ověřit, případně asistenci zvlášť připlatit.

Závěrečné resumé

Abyste objevili to nejvýhodnější povinné ručení, budete si muset dát s jeho výběrem trošku práce. Pro lepší přehled v jednotlivých nabídkách můžete využít nezávislých online kalkulaček a srovnávačů, které za vás aktuální pojistky nejen najdou, ale také srovnají podle ceny nebo jiných parametrů. Navíc často pracují i s neveřejnými nabídkami, na které byste na pobočce pojišťovny dosáhli pravděpodobně jen stěží.

Zdroj info: Nezávislé online kalkulačky a srovnávače, pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články