PRÁCE 🧰

Nevolnost v autě aneb Jak jí snadno předcházet

25. 7. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Základní info k cestování

Nemusíte jet přes půl republiky, aby se vám zvedl žaludek jen co nastoupíte do auta. Na sedadle řidiče se to dá ještě překonat - asi pud sebezáchovy, avšak má-li člověk sedět jako spolujezdec nebo sedět vzadu, problém je na světě. Jak předcházet nevolnosti při cestování? Poradíme v našem článku.

Jak na nevolnost v autě

Články na téma nevolnost v autě:

  1. Nevolnost v autě, jak tomu zabránit? - právě čtete
  2. Nevolnost v autě, co vám pomůže?

Ačkoli cesta ubíhá a za vámi jsou první kilometry. Začnete se cítit podivně, po čele se začne kutálet pot a před očima se udělá černo. Dech se pomalu zrychluje a vám přijde, že v následujících vteřinách budete zvracet. Pocity, které zažíváte, zažívají denně stovky lidí. Ostatně říká vám něco mořská nemoc ? I v tomto případě je viník stejný.

Problémy se dají snadno popsat jedním pojmem. Kinetóza. To, proč je vám špatně od žaludku, je zapříčiněno podrážděním středního ucha. To působí na tělo jako klam. Zatímco sedíte a nehýbete se v autě, vaše oči vidí, jak se krajina pohybuje. Pro samotný mozek je to velmi matoucí, a tak neví, jak správně vyhodnotit situaci. Následně nastávají už známé symptomy. Existuje možnost se kinetóze vyhnout? Ti, kteří ví, že na ni trpí, si s sebou berou na cestu vždy léky. Za jejich užívání byste se rozhodně neměli stydět. Jen pamatujte na to, že byste léky neměli zobat často - vytvořili byste si závislost a také by vám nemuseli časem zabírat.

Připravenost se vším všudy: Pokud plánujete vyrazit na dovolenou i se svým autem, doporučujeme pořídit si připojištění, které pokryje rizika (porucha, vandalismus, krádež apod.) a vy i vaše finance budete v bezpečí. Zmíněná rizika můžete připojistit jako součást cestovka, případně zainvestujte do krátkodobého havarijního pojištění.

  Online kalkulačka havarijního pojištění

Jak předcházet nevolnosti v autě

Pokud se chcete vyhnout užívání léků, pak myslete na prevenci. Před jízdou se dobře a zdravě najezte. S prázdným žaludkem domov ani neopouštějte, bylo by vám hůř. Pomáhá si osladit čaj nebo kávu. Od věci také není, abyste si vzali s sebou malou svačinu. Oříšková tyčinka nebo lehký sendvič ještě nic nezkazily. Vhodné je dodržovat pitný režim, ve vašem případě pít častěji. Jestliže se jedná o dlouhou cestu, pak určitě zastavujte každé dvě hodiny - nejen kvůli odpočinku řidiče, ale také kvůli nadýchání se čerstvého vzduchu a uklidnění žaludku.

Existují také malé pomoci, jako je například poslech hudby. Avšak v žádném případě si neotevírejte knihu, abyste si četli Pokud sedíte u okýnka ve vlaku nebo autobuse, pak byste se měli soustředit na vzdálené objekty. Čím vzdálenější objekt je, tím se pohybuje pomaleji - ošálíte zákeřně mozek.

Portál řidiče doporučuje: Plánujete vyrazit autem do zahraničních luhů a hájů a chcete se vyhnout nemilým překvapením? Sjednejte si cestovní pojištění, které je zárukou na cestách do zahraničí. Využijte online kalkulačku a nechte si vypočítat nejvýhodnější cestovní pojištění přesně dle vašich představ.

  Kalkulačka cestovního pojištění do Chorvatska

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články