PRÁCE 🧰

Jak na dovoz aut ze zahraničí?

22. 11. 2021 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Pokud se nechcete z jakéhokoli důvodu uchylovat ke koupi české ojetiny, pak můžete zvolit tu zahraniční. Ovšem její dovoz nebude tak jednoduchý, jak by se na první pohled mohlo zdát.

Jak na dovoz aut ze zahraničí?

Články na téma dovoz auta ze zahraničí:

  1. Auta z dovozu
  2. Jak na dovoz aut ze zahraničí? - právě čtete
  3. Prověření auta ze zahraničí
  4. Dovoz aut z USA

Podle posledních informací a situaci na automobilovém trhu to není zas taková výhra kupovat ojetinu v zahraničí. Ceny často dosahují vyšších hodnot než v tuzemsku. To je způsobeno tím, že obecně chybí nová auta, na která se dlouho čeká, a tak se lidé ani nezbavují svých ojetých vozů. Trh ojetin je tedy svým způsobem dost prořídlý a ty tím pádem i zdražují.

Jak na dovoz vozidel ze zahraničí 

Jestliže se stejně rozhodnete pro nákup ojetiny ze zahraničí, pak existuje několik možností, jak takové auto dostat do České republiky. Především ale záleží na tom, odkud vlastně si auto chcete dovézt.

Jedná-li se o oblíbené Německo, pak počítejte s tím, že bude nutné se rozhodnout, jak auto převezete. Buď to může být pomocí odtahové služby, auto dopravní překupník, od kterého vůz v Česku kupujete a nebo si vše odřídíte a především zařídíte sami. V posledním případě bude nutné vyřídit potřebné dokumenty od převozové značky až po povinné ručení. Nutné bude také natankovat pohonné hmoty, a tak si připravte peníze navíc, neboť napříč Evropou se benzín i nafta zdražují. Co se týká převozek, tak existují dvě varianty - se žlutým pruhem za 100 euro a s červeným pak za 150 euro. Obě mají svá pro a proti.

Tyto věci je tedy nutné vyřídit na německé straně. Pokud jste to nikdy nedělali, bylo by vhodné se poradit s někým, kdo takovou záležitost už zařizoval. Nejlépe, aby takový člověk jel s vámi i na místo činu a byl tedy i dobře jazykově vybavený, pokud vy nejste. Podobný člověk vám může pomoci v rozhodování a zjištění skutečného stavu auta.

Raději po Evropě, než v Americe

Pokud se rozhodnete koupit auto mimo Evropu, tedy za velkou louží. Pak se připravte na delší časový úsek vyřízení záležitosti. Je možné, že některá auta tam koupíte levněji, avšak americký trh je na tom s auty podobně jako ten náš. A tak možná bude lepší ještě chvíli vyčkat. Nicméně, když už se prodej uskuteční, počítejte s tím, že auto možná nebude v takovém stavu, v jakém jste si představovali - pokud nemáte v Americe spojku, pak se asi jen tak nezaletíte za autem podívat. 

Přeprava vozu vyjde klidně i na 100 tisíc korun, tak je dobré mít na mysli, jestli se vám to opravdu vyplatí. Samozřejmě, může to být i méně, ale v současné době bychom na to moc nespoléhali. Auta se přepravují trajektem v kontejneru, a proto je také nutné vyřídit potřebnou dokumentaci a povolení. A rovněž nezapomenout na odpovídající pojistku. Jenže tím, že loď úspěšně zakotví u evropského břehu, neznamená, že máte vyhráno. Je nutné obstarat dokumenty i zde a zaplatit transport do Česka. Následně pak musíte auto přihlásit a zařídit české povinné ručení. Pokud se v tom nevyznáte, nebo nevíte co a jak, rovněž se hodí mít kontakt na někoho znalého, kdo takový převoz za soukromou osobu už dělal. Jinak hrozí, že něco pokazíte nebo v tom zahučíte za více peněz, než byste chtěli.

Na co si dávat pozor u dovozu aut ze zahraničí

V každém případě byste si měli dávat pozor na to, co kupujete. V případě zemí v dojezdové vzdálenosti je nutností před koupí vůz vidět a projet. Jenže pokud je to až moc daleko, z finančního hlediska se to nevyplatí. Stejně tak bude problematické na voze cokoli reklamovat. Tohle si tedy dobře rozmyslete.

Hodí se být dobře jazykově vybavený, abyste neodsouhlasili něco, nad čím byste se později mohli podivovat. Dobré je i autům rozumět a vědět na co se u ojetin zaměřit - bývá to obvykle jeho stav. Tedy jestli opotřebení interiéru odpovídá počtu najetých kilometrů, jestli někde něco nerezne a nebo jestli je motor skutečně v pořádku. Případně zjistit, zda-li auto nebylo náhodou bourané.

V každém případě se ale zaměřte na taková auta, která mají jasnou servisní historii. Není totiž neobvyklé, že některým ojetinám chybí servisní knížky, a tak co se s ním dělo před koupí je jedna velká záhada. Od takových strojů dejte ruce pryč. Pozor byste si měli dát i na stočené kilometry. A pak je lepší se vyhnout některým autům, protože je buď u nás koupíte levněji, a nebo nebudou splňovat požadované parametry - většinou se jedná o vozy, které sloužily řadu let ve flotilách taxikářů nebo jiných firem.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články