PRÁCE 🧰

Kdo platí povinné ručení při přepisu vozidla?

23. 2. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Základní info k povinnému ručení Kde zrušit povinné ručení

Říká se, že auto má jít do světa. Pokud jste se tedy rozhodli to stávající prodat, našli kupce, který jeho cenu akceptuje, a plácnuli jste si, nezapomeňte vyřešit i další nezbytnosti. Třeba nejrůznější pojistky. Kdo platí povinné ručení při přepisu vozidla?

Povinné ručení při přepisu vozidla nezaniká automaticky

Nevyřešený přepis povinného ručení vás může vyjít draho

Představte si situaci, kdy vůz úspěšně prodáte. Obdržíte peníze a o nic dalšího se nestaráte. Po nějaké době ve schránce obdržíte upomínku na několik set korun za špatné parkování. Nebo v horším případě několik tisíc za vážnější přestupek.

V krajním případě můžete řešit i exekuce za nezaplacené povinné ručení a k tomu několikamilionovou škodu. Všechno je samozřejmě na vaše jméno a vaše staré auto. Zdá se vám to jako hloupý žert? Ani omylem. Po prodeji auta jste totiž udělali jednu zásadní chybu. Nevyřešili jste převod auta na registru a neodhlásili stávající povinné ručení.

Přepis vozidla a povinné ručení: Vyzbrojte se smlouvou a kontaktujte pojišťovnu

Ačkoliv občanský zákoník pro platné uzavření kupní smlouvy výslovně nevyžaduje písemnou formu, pro řešení přepisu povinného ručení, je naprosto nezbytná. V kupní smlouvě, kterou si důkladně uschovejte, musí být uvedeny:

  • identifikační údaje smluvních stran = prodávajícího a kupujícího (min. jméno, příjmení, datum narození, úplnou adresu bydliště)
  • identifikaci předmětu koupě = vozidla (min. dva identifikační údaje o vozidle, ideálně však registrační značku, VIN i číslo velkého technického průkazu)
  • datum prodeje vozidla
  • podpisy smluvních stran
  • kupní cenu, která však nemusí být stanovena výslovně

Následně bude potřeba vyřešit přepis vozidla v registru. Žádost musíte podat do deseti dnů po prodeji vozidla. Pokud byste žádost ve zmíněné lhůtě nestihli podat, hrozí vám pokuta až do 50 000 Kč.

Zápis změny vlastníka vozidla může provést jakýkoliv obecní úřad obce s rozšířenou působností (odbor dopravy) a k převodu by mělo dojít na základě společné žádosti dosavadního a nového vlastníka.

Náš tip: Pokud se převodu nemohou zúčastnit obě smluvní strany, je možné, aby převod provedla pouze jedna ze stran, k tomu však bude potřebovat plnou moc s úředně ověřeným podpisem druhé strany.

K přepisu vozidla budete potřebovat následující dokumenty:

  • osobní doklady obou smluvních stran (popř. plná moc s ověřeným podpisem)
  • velký technický průkaz
  • malý technický průkaz (osvědčení o registraci vozidla)
  • platnou zelenou kartu
  • protokol o evidenční kontrole
  • uhrazený správní poplatek za přehlášení vozidla ve výši 800 Kč
  • v některých případech se hradí i ekologická daň

Povinné ručení při přepisu vozidla vyřešte ještě před návštěvou registru

Při přepisu po vás budou na registru požadovat platnou zelenou kartu, která je dokladem o zaplaceném pojistném. Přepis povinného ručení by proto měl nový majitel auta řešit ideálně ještě před tím, než se na úřad společně vydáte.

Přepis povinného ručení je na novém majiteli

Během desetidenní lhůty, která začne plynout podpisem kupní smlouvy oběma stranami, by si měl nový majitel auta sjednat nové povinné ručení. Zelenou kartu potom bude muset doložit na registru, kde vám – coby prodávajícímu – provedou zároveň i změnu ve velkém technickém průkazu, který následně okopírujete pojišťovně, u níž jste povinné ručení dosud platili.

Přepis auta a povinné ručení: Co doložit stávající pojišťovně?

Pamatujte, že povinné ručení prodejem vozu nezaniká automaticky, pojišťovnu o změně vlastníka vozu musíte informovat. Stávající pojišťovně proto pošlete doporučeně písemnou výpověď, ke které přiložte kupní smlouvu podepsanou oběma stranami a kopii velkého technického průkazu, kde bude zapsán nový majitel. Pojistná smlouva zaniká v den, kdy je pojišťovně nahlášena změna vlastníka.

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven, ČKP.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články