PRÁCE 🧰

K čemu slouží a jak funguje odpojovač baterie

16. 2. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Základní info k auto-moto bateriím Auto-moto baterie a nabíjení

V určitých situacích, často při nehodě, je dobré mít možnost odpojit autobaterii. U závodních vozů je to ve většině kategorií dokonce povinnost.

Odpojovač baterie - jak funguje

Zařízení, které umí odpojovat autobaterii, se nepřekvapivě říká "odpojovač baterie". Montuje se buď na svorku autobaterie, nebo se dává na palubní desku, často v případě závodních aut. U těch ale odpojovač nemusí vyloženě odpojovat jen baterii, ale může odpojit více okruhů v závislosti na tom, kolik má pólů.

Bezpečnostní požadavky

U profesionálních závodů se to někdy liší napříč kategoriemi, ale požadavkem FIA je, aby daný šestipólový odpojovač měl potřebnou certifikaci a umožňoval jak odpojení baterie, tak i zapalování a řídící jednotky motoru. Zároveň musí být možné odpojení nejen zevnitř auta, ale i z exteriéru, a to buď pomocí táhla nebo tlačítkem. Místo, kde je odpojovač navíc musí být jasně a zřetelně označeno.

Málo využívaná auta

Existují určité kategorie aut, se kterými se jezdí spíše výjimečně. Jednou, dvakrát za sezónu třeba na sraz a po zbytek roku stojí v garáži. I tady se může odpojovač uplatnit. Na pól autobaterie se připojí odpojovač a na něj se pak připojí svorka. Tlačítkem nebo šroubovacím kolečkem se jednoduše daný pól v případě potřeby odpojí, dojde k rozpojení okruhu a nehrozí, že by třeba řídící jednotka akumulátor postupně "vycucla".

Součást tuningu

Dost často se lze se odpojovačem setkat u aut, která prošla nějakou formou úpravy, zvané v západních zemích tuning, u nás je to spíše tuzing. Chlapci, kterým raší první vousy, si nedostatek intimního kontaktu s dívkami kompenzují někdy hodně odvážnými zásahy do obstarožního BMW zakoupeného od kolotočáře. Krom obligátních samolepek, neumně rozšířených blatníků a nakřivo přidělaného křídla, si pro "racing pocit" montují i odpojovač baterie.

Jak prozíravý tah to byl, poznají obvykle ve chvíli, kdy se nekvalitně provedená elektroinstalace projeví kouřem zpod palubní desky, následovaným jiskřením a později plamínky. V ten okamžik chlapec pochopí, že jediná šance, jak zachránit bavorák po světských, je aktivovat odpojovač a uhasit počínající požár levným energeťákem. Takže ano, i zde má odpojovač autobaterie svůj smysl.

Zdroj info: Autoaku, web.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články