PRÁCE 🧰

Kdy se vám vyplatí krátkodobé povinné ručení a kolik za něj zaplatíte?

19. 3. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Druhy povinného ručení

O povinnosti mít sjednané zákonné pojištění ještě před tím než vyrazíte na cesty, nemá smysl dlouze polemizovat. Stále více řidičů se ale namísto klasického celoročního pojištění začíná zajímat o krátkodobé povinné ručení. Komu se vyplatí a jak vlastně funguje?

Krátkodobé povinné ručení se vyplatí jen ve specifických situacích

Krátkodobé povinné ručení je tu pro specifické situace

Pod pojmem krátkodobé povinné ručení si zcela logicky představíme pojistku, kterou provozovatelé automobilu sjednávají nikoliv na rok, ale na mnohem kratší dobu. Pojišťovny zpravidla nabízí povinné ručení na 14 dní nebo měsíc. Kdy tohoto specifického produktu využijete?

  1. Při převozu a následném prodeji auta: Pokud jste koupili vůz a hodláte ho dál prodat, pro samotný přesun z bodu A do bodu B, budete muset mít auto pojištěno. Tady se samozřejmě nevyplatí sjednávat pojistku na celý rok, protože zákonné pojištění je vázáno na vůz, nikoliv majitele. Proto se poptejte u své pojišťovny, zda nenabízí povinné ručení na převoz auta. Zaplatíte pár stokorun a máte jistotu, že vás na cestách nečekají žádné komplikace.
  2. Ve chvíli, kdy vyrážíte na cesty jen sporadicky: Pokud vlastníte motocykl, veterána nebo třeba přívěs, či karavan a na cesty vyrážíte pouze po určitou část roku, pravděpodobně na krátkodobé povinné ručení na měsíc narazíte. Pokud ho potřebujete sjednat jen na pár týdnů, je to dobrá volba. V případě delšího období se vám spíš než to krátkodobé, vyplatí sezónní povinné ručení, kdy je vůz pojištěn jen na určitou část roku (v řádech měsíců), vy ale získáte od pojišťovny celoroční zelenou kartu a registrační značky nemusíte ukládat do depozita.

Přečtěte si také: Co všechno ovlivňuje cenu povinného ručení a jak ji snížit legální cestou?

Co dělat, když dočasné povinné ručení vyprší?

Na rozdíl od sezónního povinného ručení, kdy uzavíráte pojistku na celý rok, ale vůz je standardně pojištěn jen v předem sjednaných měsících, musíte při tom krátkodobém odevzdat registrační značky do depozitu ve chvíli, kdy pojistná smlouva skončí. Pokud značky ukládat nechcete, bude třeba si sjednat pojistku novou.

Kolik stojí krátkodobé povinné ručení?

Cena se liší napříč pojišťovnami i jednotlivými produkty. Výsledné pojistné ale samozřejmě závisí i na zkušenostech řidiče (v předchozím článku jsme si vysvětlili, jak mohou bonusy snižovat cenu až o 60 %), jeho věku i bydlišti. O ceně rozhoduje i stáří vozidla, značka a model vozu i objem motoru.

Obecně však za dočasné povinné ručení zaplatíte několik stokorun. Například povinné ručení na týden vás vyjde na 200 Kč, za povinné ručení na měsíc zaplatíte cca 400 až 600 Kč.

Pamatujte ale, že povinné ručení se krátkodobě vyplatí sjednávat pouze na nezbytně nutnou dobu. Pro situace, kdy s vozidlem vyrážíte na cesty po dobu 2 nebo 3 měsíců, se již vyplatí uvažovat o sezónním povinném ručení.

Zdroj info: Pojistné podmínky pojišťoven.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články