PRÁCE 🧰

Při dekarbonizaci vodíkem vzroste teplota spalování jen nepatrně

22. 1. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Dekarbonizace vodíkem Základní info k dekarbonizaci

Ohledně dekarbonizace vodíkem panuje mnoho nejasností. Zeptali jsme se přímo jednoho z výrobců dekarbonizačních přístrojů, jak to celé funguje.

Jak funguje dekarbonizace vodíkem

Karbon v motoru

Přímé vstřikování paliva má kromě celé řady výhod i jednu zásadní nevýhodu – zanáší motor usazeninami karbonu. Sací ventily nejsou oplachovány a karbon se tvoří i v sání, ba dokonce i na samotném vstřikovači. Jak sání zarůstá, zhoršuje se proudění vzduchu a jeho víření, stejný efekt má i karbon na ventilech, což může způsobovat jejich neúplné dovírání. Jedná se o nánosy tvořené nejčastěji uhlíkem, které se při chodu motoru umí rozžhavit tak, že může začít dokonce docházet i k samozápalům.

Princip dekarbonizace motoru vodíkem dle tvrzení výrobce

Dekarbonizace vodíkem je založena na to, že do motoru se kromě vzduchu, vpouští ještě vodík. Zvýší teplotu spalování a dojde k sublimaci karbonových usazenin, tedy jejich přeměně z pevné látky rovnou na plyn. Stojí to i za kouřem, který obvykle při vodíkové dekarbonizaci generují auta bez DPF filtru. Procesem slučování dvou prvků (C+H) také vzniká uhlovodíkové palivo, většinou různé typy metanů, které se spalují a výfukovým systémem se dostávají ven.

Při běžné dodávaném množství vodíku, což je 12-15 litrů za minutu, nijak dramaticky neroste teplota. Podle výrobce je to tím, že vodík hoří mnohem rychleji. Pokud přivádíme plynu více, teplota se zvýší zhruba tak, jako je tomu při jízdě na plný výkon nebo třeba při vypalování DPF filtru. V praxi to znamená, že teplota výfukových plynů vzroste o zhruba 70-80 stupňů. Uvnitř motoru se nic zvláštního neděje, jenom se spalují nánosy uhlíku. Ještě k tomu množství vodíku, které jde do sání – to se nemění, pro všechna auta je stejné.

Celý proces trvá většinou 60 minut v závislosti na objemu motoru auta. V případě objemu 3-5 litrů se doba prodlužuje na 80 minut, nad 5 litrů je to 120 minut. Karbon se samozřejmě ne vždy podaří odstranit všechen, pokud je motor opravdu hodně zanesený, neprobíhá dekarbonizace déle než zmíněnou hodinu. Hrozilo by, že se nějaký silnější nános utrhne a následně udělá paseku v motoru. Lepší je prý dekarbonizace častější, kdy dochází k odstraňování karbonových usazenin průběžně. Dekarbonizace motoru vodíkem má vliv i na DPF filtr, který částečně čistí také a snižuje tím jeho zaplnění sazemi. Regenerace se pak nemusí spouštět tak často.

Zdroj info: carboncleaner.eu.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články