PRÁCE 🧰

Co je alternátor v autě a jak funguje?

18. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

O alternátoru spousta řidičů ani netuší, že ho v autě mají. Tedy do té doby, než se jim porouchá, což je docela problém. Bez alternátoru auto se spalovacím motorem daleko totiž nedojede.

Co je to alternátor a jak funguje?

Co je to alternátor

Zvenku to tak úplně nevypadá, ale alternátor v autě je poměrně sofistikovaná komponenta. Alternátor je třífázový generátor střídavého proudu a ten je usměrňován. Jeho úkolem je vyrábět elektrickou energii a zásobovat s ní elektrickou výbavu auta a zároveň i akumulátor. Pro pohon alternátoru se využívá síly spalovacího motoru, který pohání kladku.

Stator a rotor

Uvnitř hliníkové schránky je schován stator opatřený vinutím (závity vodiče), ve kterém se otáčí rotor. Ten je přímo spojen s řemenicí - jsou na stejné hřídeli, která je uložena v ložiscích a velmi často je na ní také jednoduchý větráček, který zajišťuje chlazení. Rotor je opatřen budicí cívkou a tzv. "prsty", které tvoří magnetické póly. Jakmile se začne rotor otáčet, vytváří otáčivé magnetické pole ve vinutí statoru střídavý elektrický proud.

Stator a rotor

Přeměna střídavého proudu na stejnosměrný

Máme tedy střídavý elektrický proud, jenže ten v elektrické síti auta úplně nepotřebujeme. Vstupují tak do hry diody, které střídavý proud mění na stejnosměrný. Potřeba je i regulátor, protože úplně netoužíme ani po kolísání napětí, které právě regulátor udržuje v rozmezí 13,5 až 14,5 voltu. Regulátor ovlivňuje magnetické pole tím, že posílá více či méně proudu do budicí cívky rotoru, což má přímý vliv na sílu magnetického pole a vytvářený proud.

Alternátor v autě se může porouchat

Životnost alternátoru je docela dlouhá, často překoná zbytek auta. Limitní životnost má elektronika - regulátor, který trpí tím, že je vystaven teplotním změnám. Odejít ale mohou i ložiska, což se typicky projevuje hučením nebo pískáním. Porucha dobíjení je obvykle indikována kontrolkou na palubní desce.

Zdroj info: Web, wiki.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články