PRÁCE 🧰

Jak dlouho vydrží nabitá autobaterie

1. 12. 2021 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Problémy autobaterie Auto-moto baterie a nabíjení

Jako všechny baterie, i ta v autě se velmi pozvolna sama vybíjí. Záleží ale na mnoha vnějších vlivech a okolnostech, jak rychle to bude probíhat.

Jak dlouho vydrží nabitá autobaterie

Záleží na více faktorech

Baterie se totiž vybíjejí tak trochu i samy od sebe. Je to způsobeno tím, že i v nepoužívaném akumulátoru neustále dochází k elektrochemické reakci, ačkoliv samozřejmě v daleko menší míře. Baterie se postupně vybíjí, ve vybité části dochází postupem času k nevratnému poškození a tím i k úbytku kapacity a výkonu. Proces samovybíjení probíhá víceméně lineárně a jeho rychlost je u každého druhu akumulátoru trochu jiná. Záleží hodně na skladovací teplotě, na době skladování a taky samozřejmě na stáří a kondici baterie.

V garáži lepší než v pokoji

Největší vliv ale má skutečnost, jestli je akumulátor zapojený do vozidla, nebo ne. I v odstaveném vozidle zůstává aktivní elektroinstalace, která baterii postupně vybíjí. Výrobci aut doporučují při odstávce trvající dva až tři týdny odpojit záporný pól (například Škoda). Ještě lepší je samozřejmě baterii vyndat a uskladnit třeba v garáži. Ne ovšem v kotelně - baterce víc ublíží teplo než zima, protože v teple probíhá samovybíjení rychleji. Obecně se u olověných akumulátorů udává jako ideální teplota pro uskladnění 10-15 °C. Před uložením je samozřejmě dobré baterii nabít.

Udržovací nabíječka

No a naprosto ideální scénář je ten, kdy je vůz zaparkovaný v garáži a připojený na nabíječku. Ta musí být vybavena funkcí, kdy udržuje baterii plně nabitou. Je to lepší i pro auto, protože u těch novějších se někdy stává, že při odpojení od baterie na delší dobu odejde relativně citlivá elektronika v některé z řídících jednotek, eventuálně bude vozidlo po opětovném připojení vyžadovat zásah přes diagnostiku.

Jak dlouho vydrží nabitá?

Obecně lze zhruba konstatovat, že baterie zapojená v autě vydrží nabitá s jistotou zhruba dva týdny, až měsíc a půl. Mimo automobil pak za pokojové teploty dochází k pomalému samovybíjení a i plně nabitý akumulátor by měl vydržet zhruba půl roku. Jestliže ale budeme snižovat teplotu, je možné tuto dobu prodloužit i na devět měsíců. Tak jako tak není od věci jednou za čas (třeba po dvou měsících) baterii dobít nabíječkou.

Zdroj médií: redakce.

Podobné články