PRÁCE 🧰

Při nabíjení je lepší nechávat autobaterii v autě

20. 1. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Jak dobít baterii Auto-moto baterie a nabíjení

Nabíjení autobaterie má své zásady a principy. Jejich porušení může zkrátit životnost akumulátoru, případně ho zcela zničit.

Jak dlouho nabíjet autobaterii 60 Ah

Obecná poučka praví, že nabíjet autobaterii bychom měli proudem o hodnotě jedné desetiny její kapacity, přičemž bychom ji neměli nabíjet déle než deset hodin. Akumulátor o kapacitě 60 Ah tak budeme nabíjet proudem 6 A.

Nabíjecí proud nejčastěji používaných autobaterií:

  • Autobaterii 40 Ah dobíjíme proudem 4 A
  • Autobaterii 45 Ah dobíjíme proudem 4,5 A
  • Autobaterii 50 Ah dobíjíme proudem 5 A
  • Autobaterii 54 Ah dobíjíme proudem 5,4 A
  • Autobaterii 60 Ah dobíjíme proudem 6 A
  • Autobaterii 65 Ah dobíjíme proudem 6,5 A
  • Autobaterii 70 Ah dobíjíme proudem 7 A
  • Autobaterii 72 Ah dobíjíme proudem 7,2 A
  • Autobaterii 74 Ah dobíjíme proudem 7,4 A
  • Autobaterii 77 Ah dobíjíme proudem 7,7 A

Samozřejmě je možné dobíjet i proudem nižším, ale úměrně se tím protáhne i doba nabíjení autobaterie. Nejdůležitější v takovém případě je, nepřehnat to a akumulátor nepřebít. Způsobilo by to rozpad aktivní hmoty, což se prakticky rovná destrukci autobaterie.

Před dobíjením je třeba, pokud to konstrukce autobaterie umožňuje, vymontovat zátky pro kontrolu a dolévání elektrolytu. Je-li ho v baterii málo, dolijeme na požadovanou hladinu destilovanou vodou. Při nabíjení samozřejmě necháme zátky otevřené, aby mohly výpary unikat z akumulátoru ven. Jedná se o výpary toxické a výbušné, takže zajistíme i dobré odvětrání prostoru, kde nabíjíme.

Nabíjet autobaterii v autě?

Obecná poučka praví, že nejlépe v tomto směru poradí manuál k vozu. Nabíjením v autě bychom neměli ničemu uškodit, naopak, moderní řídící jednotky to mají raději, než když jim vezmeme vybitou autobaterii a vrátíme ji dobitou do plna.

Jaké baterie lze dobíjet klasickou nabíječkou?

Pomocí nabíječky s nastavitelným proudem můžeme nabíjet klasické zaplavené olověné akumulátory, případně EFB autobaterie (což je prakticky to samé, ale mají zesílené elektrody). Na AGM, GEL nebo lithiové baterie musíme použít nabíječku řízenou procesorem. Ta si upraví nabíjecí křivku dle potřeby dané autobaterie. Pozor zejména u lithiovek, které vyžadují speciální nabíjecí režim a zdaleka ne všechny automatické nabíječky je zvládají nabíjet.

Zdroj info: autoaku.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články