PRÁCE 🧰

Moto boty aneb Jak vybrat boty na motorku

3. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Někdo by mohl oponovat, že na botách na motorku vůbec nezáleží, jenže ono je to opačně. Stejně jako při výběru jiného moto oblečení by nemělo docházet k žádným kompromisům. V tomto případě se rovněž nevyplácí šetřit.

Boty na motorku: Které jsou pro vás vhodné?

Články na téma moto oblečení:

  1. Boty na motorku: Které jsou pro vás vhodné? - právě čtete
  2. Dres na motorku: Podle čeho vybírat?

Jestliže vlastníte motorku a jezdíte na ní s keckama, pak byste měli o to více tento článek pročíst. Kvalitní obuv, která sice nebude stát pár stovek, je základem pro bezpečné usednutí na jednostopý stroj. Zapálení motorkáři radí, aby se na moto botách určitě nešetřilo. Protože čím kvalitnější boty na motorku budou, tím dokážou zajistit lepší ochranu a navíc také vydrží víc sezón.

Boty na motorku - jednotlivé druhy

Na trhu najdete velké množství moto bot určených pro motocyklové ježdění. Ty se dále kategorizují podle toho, jakým způsobem a jak často jezdíte. Například ty na závodní okruh se moc nehodí na obyčejné silniční ježdění a naopak. V ideálním případě je vhodné se obsluhy zeptat, zda vám poradí nebo nasměřuje do sekce bot, které potřebujete, abyste hodinu nevybírali něco, co vlastně vůbec nepotřebujete.

Motokrosové boty

Moto boty, které slouží primárně pro závodní nebo i jen volnočasové ježdění po terénu k tomu upraveném. Boty na motokros jsou jediné, které by měly mít zdvojenou ochranu, protože pro jezdce je mnohem vyšší pravděpodobnost, že spadne nebo se dostane do hromadného střetu s ostatními motorkáři. Takové boty budou vždy zpevněny na patě a v oblasti pro prsty, navíc mívají i vyztužení, které brání nepříjemným zraněním jako je vykloubení chodidla a podobně. Tato bota se nedá pro svá specifika nahradit žádnou jinou.

Sportovní boty

Boty lze obout jak na silniční projížďky, tak zároveň i na okruhové ježdění. Dá se tedy předpokládat, že v takovém případě musí být bota prostě bezpečná. Konstrukce bývá lehčí, ale to ji neubírá na vlastnostech, které má. Dokáže dokonce absorbovat i náraz, aniž by noha utrpěla větší zranění. K tomu také slouží vhodné chrániče a slidery, které má už v sobě zabudované. 

Cruiser boty

Konečně něco pro ty, kteří neradi vysoké moto boty. Jedná se totiž o ty nízké, které ale mají kvalitní vyztužení a jsou vyrobeny většinou z kůže. Zpracování je velmi pečlivé, neboť obsahuje dvojité až trojité prošívání. V některých případech mají i ocelovou špičku. Výhodou je protiskluzová podrážka. Vždy volte variantu s voděodolnou membránou, která přežije i deštivý mordor.

Touringové boty

Tyto boty na motorku se hodí právě pro ty případy, kdy máte projížďku spojenou i s výletem. Trošičku se upozaďuje bezpečnost, protože zde na první čáře vítězí především komfort. Dbejte i na to, aby bota měla dostatečné odvětrávání. V opačném případě si je raději v venku vyzujte přede dveřmi, jinak by mohla celá domácnost skonat na zápach.

Jak vybrat boty na motorku

Vyrazte přímo do kamenného obchodu k profesionálům, kde si budete moci vyzkoušet na místě hned několik druhů a velikostí bot na motorku. Moto bota by měla sedět dobře, neměla by být velká ani malá, protože by nemusela tak dobře sedět na noze v případě pádu a když vás budou tlačit prsty, zaděláváte si na zbytečné problémy. Vždy si také vyzkoušejte obě moto boty a nerozhodujte se jen podle jedné.

Mezi oblíbené boty na motorku patří ty kožené s voděodolnou membránou, které se jeví jako optimální jak do sucha, tak ale když po cestě začne nečekaně pršet. Navíc kožené moto boty se mohou i časem vytáhnout, podle tvaru chodidla. Což je fajn v případech, že podnikáte motovýlety a budete tak v botách prakticky celý den. Pohodlná a vyšlápnutá obuv je jistotou, že se vám neudělají nepříjemné puchýře.

Cena bude jistě velkou otázkou a tady platí, že čím více peněz investujete, tím více můžete od moto boty očekávat. Záleží ale především na vás a tom, jak často jezdíte. Pokud zas tak moc ne, pak lze pořídit i boty na motorku za pár tisíc korun, které nezruinují rodinný rozpočet, ale zajistí bezpečí na cestách bez kompromisů.

Nezapomeňte, v případě jakýchkoli nejasností se nebojte zeptat personálu, který jistě rád pomůže se vším, co budete potřebovat. Raději se zeptat, než abyste koupili nějaký špatný produkt. Ženy si také nemusí stesknout, protože moto boty se samozřejmě vyrábí i pro ně ve všech variantách.

Zdroj médií: Depositphotos.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články