PRÁCE 🧰

Hraniční přechody na Slovensko

12. 7. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Mýtné cestou na dovolenou Cestování autem na Slovensko Cesta na Slovensko Dálniční poplatky na Slovensku

Chystáte se jet na dovolenou přes Slovensko do jiného státu? Poradíme vám, kde najdete otevřené hraniční přechody a kudy raději nejezdit.

Hraniční přechody na Slovensko

Česka republika se aktuálně pyšní více než 20 hraničními přechody na Slovensko. Mezi ty zajímavější patří například:

Starý Hrozenkov-Drietoma

Tento hraniční přechod je určen pro osobní automobily, pěší, cyklisty, motoristy, nákladní dopravu a autobusy. Nejbližším letištěm v Česku je letiště Leoše Janáčka v ostravském Mošnově, který je vzdálen asi 84 kilometrů. Na Slovenské straně je nejbližší letiště 101 kilometrů a jedná se o letiště M.R.Štefánika.

Mosty u Jablunkova - Svrčinovec

Stejně jako předchozí hraniční přechod, je i tento v obci Mosty u Jablunkova do Svrčinovce určen pro pěší, cyklisty, motoristy, autobusy, nákladní dopravu a osobní automobily. Nejbližším letištěm je opět 52 kilometrů vzdálený ostravský Mošnov. Druhým nejbližším letištěm z této lokality jsou 111 kilometrů vzdálené polské Katowice

Břeclav – Brodské

Oblíbeným hraničním přechodem při cestě do Chorvatska přes Slovensko je břeclavský Lanžhot, kde se nachází jak dálniční (D2), tak i železniční přechod na trase Brno (– Břeclav) – Bratislava. Lanžhot je jedním z nejvýznamnějších a nejfrekventovanějších hraničních přechodů na Slovensko. Nejedná se o oficiální dálniční přejezd, ale pouze o odpočívadlo na bývalé celnici.

Mohlo by se vám hodit: Plánujete vyrazit na Slovensko? Jestliže tomu tak je, nezapomeňte si pro jistotu uzavřít cestovní pojištění. Pokud se vám nechtějí sáhodlouze procházet jednotlivé nabídky, využijte k tomu snadnou online kalkulačku cestovního pojištění.

Mezi další otevřené hraniční přechody na Slovensko patří například Břeclav-Kúty, Hodonín-Holíč, Horní Bečva-Makov, Velké Karlovice-Makov, Střelná-Lysá pod Makytou, Sudoměřice – Skalica, Velká nad Veličkou – Vrbovce, Strání – Moravská Liesková, Březová – Nová Bošáca, Brumov – Bylnice – Horné Srnie , Nedašova Lhota – Červený Kameň, Střelná – Lysá pod Makytou, Velké Karlovice – Makov, Bílá – Bumbálka – Makov, Bílá – Klokočov nebo Šance – Čadca – Milošová. Záleží na vašem cíli, který hraniční přechod zvolíte.

Hraniční přechody Slovensko - Ukrajina

Mezi aktuálně otevřené slovensko-ukrajinské hraniční přechody patří:

  • Vyšné Nemecké - Užhorod - pro silniční, osobní a nákladní dopravu - nepřetržitý provoz
  • Ubľa - Malyj Bereznyj - silniční, osobní doprava, autobusy - nepřetržitý provoz
  • Veľké Slemence - Mali Slemenci - pro pěší a cyklisty - provoz od 8h do 20h

Hraniční přechody Slovensko - Maďarsko pro kamiony

  • Rajka - Rusovce (Oroszvár) M15 - pro mezinárodní nákladní dopravu
  • Hont-Parassapuszta - Šahy (Ipolyság) - pro mezinárodní nákladní dopravu
  • Tornyosnémeti - Milhost’ (Migléc) - pro mezinárodní nákladní dopravu
Před cestou nezapomeňte: Ať už se na Slovensko vydáte přes kterýkoliv přechod, nezapomeňte vůz připojistit v rámci výše uvedeného cestovního pojištění, případně si pro něj sjednat alespoň krátkodobé havarijní pojištění s rozšířenou asistencí. Ochrání vás totiž před nepříjemnostmi, jako je porucha, krádež nebo vandalismus.
Zdroj info: e-Slovensko, Mapotic, Velvyslanectví České republiky v Bratislavě, Dispečink 365.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články