PRÁCE 🧰

GPS sledování aut: Jak to vlastně funguje a jak to vzniklo?

10. 7. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Technologie Rádce motoristy GPS sledování vozidel Jak vybrat GPS lokátor

Moderní technologie umožňují krom jiných úžasných věcí i třeba velmi efektivní sledování automobilů v čase a prostoru. Díky GPS přijímačům je možné mít takřka neustále vůz pod dohledem.

Články na téma GPS lokalizátor:

  1. GPS sledování aut: Jak to funguje? - právě čtete
  2. GPS lokátor do auta: Na kolik vyjde a který je nejprodávanější
  3. Nejlevnější GPS lokátor do auta - vyplatí se?
  4. GPS lokátor do auta
  5. Reálné srovnání AirTagu a GPS lokátoru
  6. Levný GPS lokátor proti profi řešení
  7. GPS lokátor do auta – naše recenze po půl roce - již brzy

Smutné začátky

Byl to právě GPS systém, který přinesl nevídané možnosti. Celé to vzniklo tak, že americká armáda, respektive její letecká složka (USAF) potřebovala systém, který by uměl přesně určit polohu. Námořnictvo (US Navy) zase potřebovalo velmi přesný čas za jakýchkoliv okolností. Projekty byly sloučeny do jednoho a "přilepilo" se to celé ještě k systému senzorů pro detekci jaderných výbuchů. S tím GPS sdílí družice, které byly vyneseny na oběžnou dráhu v 80. letech.

Současně však nastaly problémy - celé to bylo dost finančně náročné (jako jakýkoliv projekt, který zahrnuje vynesení něčeho do vesmíru). Jenže pak přišel rok 1983. Civilní let KAL 007 se vlivem špatně nastaveného autopilota dostal nad Kamčatku, což bylo území SSSR. Boeing Korean Air se připletl mezi dva podobné Boeingy, ale americké průzkumné. A díky opravdu velmi smolnému řetězci událostí ho Sověti vyhodnotili jako hrozbu a sestřelili. Zpětně vzato se nelze velení sovětské protivzdušné obrany až tak moc divit, byla tehdy dost napjatá doba a studená válka se v dané oblasti stávala dost horkou. Závěr z vyšetřování neštěstí, při kterém zahynulo 269 lidí, byl jasný - tu největší chybu udělali piloti civilního Boeingu.

Američané měli na neštěstí letu KAL 007 svůj podíl, Ronald Reagan tehdy částečně uklidnil veřejnost prohlášením, že systém GPS bude po dokončení k dispozici i pro civilní účely. Integrace do palubních navigačních systémů civilních letadel měla znamenat, že piloti se zavčas dozví, pokud poletí přes území, kde tak úplně nemají co dělat. K tomu měla přijít samozřejmě tuna dalších výhod plynoucích z možnosti určit kdykoliv přesné místo, kde se letoun nachází.

Kdekoliv na Zemi

Jak prezident slíbil, tak se i stalo. Od 1. května 2000 má kdokoliv s GPS přijímačem možnost určit svou polohu kdekoliv na Zemi, současně se také může dozvědět přesný čas. Přesný princip funkce vychází z toho, že přijímač zná polohy všech družic a parametry jejich drah. Družice vysílají svůj čas, který v závislosti na vzdálenosti od přijímače dorazí k němu s určitým zpožděním. Z toho je pak přijímač schopen určit svou polohu. Výhodou GPS systému je, že je pasivní. Přijímač nic nevysílá, není třeba žádný speciální tarif a v dnešní době je technologie natolik dostupná, že je integrována s trochou nadsázky i v každé druhé ledničce.

Sledování komerční

Pro sledování vozidel je GPS systém naprosto geniální. Možností je několik. Můžeme mít buď klasický systém od externího dodavatele, který dodává kompletní řešení. Do vozidel namontuje GPS přijímače, které jsou ale často dost chytré. Umí nejen určovat polohu, ale třeba i monitorovat podélné a příčné zrychlení auta. Pomocí koncových spínačů a senzorů lze zjistit, kdy byly otevřeny jaké dveře, nebo kolik sedadel bylo kdy obsazeno. Dále lze sledovat třeba teplotu v nákladovém prostoru, což ocení zejména spediční firmy. Všechna tato data průběžně systém odesílá přes mobilní síť a uživatel si přes aplikaci nebo webovou stránku může polohu aut, včetně dalších údajů kdykoliv zkontrolovat. Zjednodušuje to organizaci práce, logistiku, účetnictví a v případě poruchy i pomoc s navedením servisního, či odtahového vozu. Hodí se to samozřejmě i v případě odcizení daného vozu. Systém může mít i vlastní napájení, jako ochranu před odpojením.

Sledování tajné

Dalším variantou je sledování tak trochu tajné. Zde se dostáváme na hranici nějaké legality a etiky. Přetékáme spíše do oblasti špionážních filmů. Sledování vozidel se totiž může odehrávat i bez vědomí jejich majitelů, případně dokonce i nezávisle na palubní síti auta. GPS lokátor se pohodlně vejde do dlaně a lze ho připevnit kamkoliv. Ať už magnetem, lepicí páskou, či ho jen tak "zapomenout" zapadlý mezi sedadly. Řidič o ničem nemusí vědět, ale jeho poloha je sledována a odesílána. Lze tak odhalit třeba nepovolené soukromé jízdy zaměstnanců, nebo záletnou manželku (či manžela). Možností jsou spousty, jenom to není tak úplně slušné.

Zdroj médií: Pxhere.

Podobné články