PRÁCE 🧰

Funkce alarmu do auta

27. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Autoalarm je velmi dobrým hlídačem vašeho auta. Jak vůbec funguje a co všechno dokáže?

Jak funguje autoalarm

První zdokumentovaný případ krádeže auta se stal již v roce 1896. Ať už máte v autě alarm od výroby, nebo jej máte instalován až poté, dnes se podíváme na to, jaké autoalarmy existují a co všechno dokážou.

Z čeho se skládá autoalarm

Autoalarmy se skládají z několika částí. Především je to nějaká základní část (počítač), přijímač (tím autoalarm aktivujete), reproduktory a řady senzorů, které si poté můžete sami zvolit a vybrat. Autoalarm funguje velice jednoduše a to tak, že když je zapnutý a nějaký ze senzorů přijme jakoukoliv odezvu, alarm se rozezní velmi "příjemným" zvukem. Pokud senzory nepřijmou žádnou odezvu alarm zůstává aktivním, ale nevydává žádný zvuk.

Druhy alarmů do auta

Dříve se instalovaly především dva typy senzorů, jeden pro otevření dveří a druhý při náklonu nebo otřesu vozidla. Takové alarmy však ještě nereagovaly na dotyk ani jiné aktivity. Moderní autoalarmy jsou však nyní navrženy tak, aby reagovaly na hned několik různých bezpečnostních hrozeb, které mohou vést ke krádeži vašeho automobilu nebo jiné kriminalitě spojené s auty. Dnešní alarm do auta může například reagovat na poškození auta nárazem, nebo i na hlasitý zvuk v blízkosti vozidla.

Alarmy do auta v sobě také mohou mít GPS, díky kterým zjistíte, kde se vaše auto právě nachází a pokud svou polohu změní, můžete být okamžitě informování nejčastěji prostřednictvím svého mobilního telefonu. Autoalarm většinou vypnete na svém ovladači od auta nebo na tom, který jste obdrželi při montáži alarmu. U nových vozidel lze autoalarm vypnout i v mobilní aplikaci.

Cena montáže alarmu do auta

Jednoduché základní alarmy se i s montáží do vozu pohybují cenově kolem 6-10 tisíc korun. K základnímu autoalarmu si pak za příplatek můžete nechat nainstalovat například také detektor pohybu, tříštění skla, náklonový detektor, mikrovlnný detektor, ultrazvukový detektor či magnetický kontakt.

Zdroj info: Warrantywise, HowStuffWorks, Auto Kaňák.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články