PRÁCE 🧰

Frekvence placení povinného ručení

21. 6. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Cena povinného ručení

Povinné ručení je zákonné pojištění vozidla. To by měl mít zaplacené každý řidič, který se chce se svým vozidlem vydat na pozemní komunikace. V opačném případě mu hrozí vysoké sankce.

Frekvence placení povinného ručení

Každé povinné ručení se musí řádně platit. Jistě vás tak zajímá, jak často se povinné ručení platí. Inu, pokud chcete s vozem jezdit, je nutné pravidelné placení. Frekvenci si volí každý klient sám dle svých preferencí. Je tak možné platit každého půl roku, čtvrt roku nebo ročně. Možnou variantou je i zaplacení povinného ručení v podobě měsíční platby, ale tu nabízí omezené množství pojišťoven – navíc se klientovi ve finále vůbec nevyplatí. Nejvýhodnější je samozřejmě roční platba, která bývá zpravidla i levnější variantou. Navíc člověk nemusí každé období myslet na to, že má odeslat peníze.

Pojistné se dá platit několika způsoby. Nejjednodušší bude platba převodem na účet. Klienti, kteří nedisponují internetem mohou využít vkladu na pobočce pojišťovny nebo skrze služby České pošty.

Zapomněl jsem zaplatit povinné ručení - co bych měl dělat?

Občas se může stát, že zapomenete pojistné zaplatit, tedy zaplatíte povinné ručení po splatnosti. To by se ale nemělo stávat příliš často. V takovém případě pojišťovny postupují následovně. Každému, kdo nezaplatí povinné ručení před splatností, zašlou nejméně dvě upomínky. Již po té první je vhodné částku okamžitě uhradit. Pokud nebudete reagovat ani na další upomínku, pak vaše pojištění zaniká a dlužnou částku po vás pojišťovna bude vymáhat. Navíc spolu s druhou upomínkou mohou již naskakovat poplatky a navíc také úroky z prodlení. Finální částka se tak může o dost navýšit.

V některých případech se může stát, pokud nemáte řádně zaplacené pojištění a něco se stane, bude se možná pojišťovna cukat s proplacením škod. Můžete se také snadno dostat do databáze dlužníků, takže pokud si zároveň půjdete třeba žádat pro úvěr, nebude vám schválen právě kvůli tomuto zápisu. V databázi zůstáváte, dokud svůj dluh neuhradíte. Neplacení sjednaného pojištění se tedy v žádném případě nevyplatí.

Zdroj info: odborník z pojišťovnictví.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články