PRÁCE 🧰

Evropská unie trvá na zavedení jednodenních dálničních známek

7. 3. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Když se v Česku zaváděla elektronická dálniční známka, každý tak trochu doufal, že bude dostupná i ta jednodenní. Nestalo se. Nicméně teď svitla naděje, kterou zažehla právě Evropská unie.

Ministerstvo dopravy nikdy v plánu takové známky zavést nemělo, protože cena jednodenního kuponu by se vyšplhala poměrně vysoko. Její zavedení by bylo tedy spíše neefektivní. Ministerstvo ale teď bude muset trochu přehodnotit plány, neboť dle nové směrnice Evropské unie budou muset členské státy zavést jednodenní propustku na dálnice. Kromě toho směrnice uvádí, že bude nutné zvýhodnit i eko auta a lépe nadefinovat poplatky pro nákladní vozy.

Zavedení jednodenních známek má pomoci obnově cestovního ruchu - například při cestě do Chorvatska bylo nutné si koupit ve Slovinsku 7denní známku, kterou ale člověk prakticky celou nikdy nevyužil. Cestovat by tak mohli i lidé, pro které je například 10denní známka příliš drahá a nebo celou její platnost při svých cestách republikou prostě nevyužijí. Ocení ji zejména pak sváteční řidiči.

Nicméně je důležité uvést, že Evropská unie zatím nikoho nenutí, aby hned zítra jednodenní dálniční známky zavedl, ale bylo by to samozřejmě lepší. Poptávka bude určitě velká a stát by tak mohl ještě vydělat. Kdy se ale rozhodne pro tento krok Česká republika, je ve hvězdách. Členské státy na to mají čas nejpozději do roku 2024. Unie také tlačí na to, aby pro majitele ekologických aut byla dálniční známka levnější a při nejlepším i zrušena, neboť jejich auta tolik neznečišťují životní prostředí jako čisté spalováky.

Zdroj info: Euractiv, Elektrické vozy, Novinky.
Zdroj médií: Pixabay.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články