PRÁCE 🧰

Jak jezdit s Volvem C40 – elektrickou novinkou pro rok 2022, když nemáte na kontě miliony?

24. 11. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Financování nákupu vozidla Jak vybrat leasing na auto Jak vybrat finanční leasing Leasing dle značky auta Koupě auta na finanční leasing Volvo

Zatímco konzervativní řidiči by do elektromobilu pravděpodobně nesedli, jiní naopak touží po přesedlání na elektrický pohon co nejdříve. Co dělat, když patříte do druhé zmíněné skupiny, ale jste limitováni finančními prostředky?

Alternativní financování Volva C40 i pro řidiče s omezeným rozpočtem

Příklad „za všechny prachy“

Abychom si problematiku pořízení elektromobilu lépe představili, pro následující modelové příklady využijeme nedávno testované Volvo C40, které je horkou elektronovinkou značky pro letošní rok.

To můžete dnes pořídit ve dvou verzích, pro které jsou dostupné celkem tři výbavové stupně. Cena základního Volva C40 Recharge s jedním elektromotorem na přední nápravě je v prvním výbavovém stupni Core 1 289 000 korun. Silnější varianta Recharge Twin s dvěma elektromotory stojí ještě o 165 000 Kč více.

Z výše uvedeného tedy jasně vyplývá, že pořizovací cena nových elektromobilů je vysoká a nabídka ojetých zatím není až tak široká, třebaže už na trhu nějaké jsou. Když se ale na vlastnictví elektroauta podíváte celkovými náklady, tzv. Total Cost of Ownership, může dávat docela dobrý smysl některý z alternativních způsobů financování.

Alternativní financování Volva C40 i pro řidiče s omezeným rozpočtem

Potřebujete elektromobil vlastnit?

V případě, že vám dává smysl vůz vlastnit (a to, jak z hlediska jeho pořízení fyzickou osobou, živnostníkem nebo osobou právnickou), pak se vyplatí přemýšlet o půjčce. V takovém případě máte na výběr jak půjčky u rodiny nebo přátel, banky, tak úvěry u nebankovních společností.

Při výběru ovšem vždy doporučujeme oslovovat pouze známé a prověřené společnosti, které vlastní licenci ČNB. Z bohatého portfolia půjček se vám také vždy vyplatí půjčka účelová, která je určena přímo k pořízení vysněného automobilu. Aby vám ovšem poskytovatel půjčku schválil, je potřeba prokázat se dobrou bonitou i finanční minulostí.

Pokud auto nepotřebujete vlastnit a nechcete se zadlužovat

Pro jízdu elektromobilem není třeba ho vlastnit. Snadno si ho můžete, ostatně jako i konvenční auto, pronajmout. Ať už dlouhodobě pomocí operativního leasingu či dlouhodobé zápůjčky, kdy s autem jezdíte jen vy, nebo krátkodobě v rámci různých carsharingů.

Pokud s autem jezdíte denně, je vhodné volit některý z leasingů. U toho klasického (finančního) je zpravidla nutná vstupní akontace, která se pohybuje okolo 10 – 30 % z pořizovací ceny vozidla. Po uplynutí dohodnuté lhůty vám vůz zůstává. Můžete si ho nechat, anebo ho prodat a alespoň část uhrazených prostředků získat zpět. Měsíční splátka je v tomto případě nižší, vlastní prostředky jsou ale zpravidla nezbytné.

Alternativní financování Volva C40 i pro řidiče s omezeným rozpočtem

Pokud peníze bokem nemáte, je vhodnou alternativou auto na operativní leasing. U elektromobilů, jejichž cenovka se šplhá vysoko přes milion, je ovšem potřeba počítat s vyšší finanční zátěží. Cena „operáků“ Volva C40 začíná u tuzemských společností na zhruba 18 000 Kč pro firmy a 22 000 Kč pro fyzické osoby. To za předpokladu, že si operativní leasing sjednáte na dobu tří let s nájezdem 10 000 kilometrů.

V ceně operativního leasingu Volva C40 jsou zpravidla zahrnuty náklady na servisní údržbu vozu, a to včetně výměny vyjmenovaných opotřebovaných dílů. Starat se nemusíte ani o pojištění a k vašemu bezstarostnému cestování přispěje i vědomí, že je Volvo zpravidla kryto i tříletou zárukou leasingové společnosti, která se vztahuje také na vysokonapěťovou baterii.

Zdroj info: Volvocars, Auto Průhonice.
Zdroj médií: Radim Krejčík.

Podobné články