PRÁCE 🧰

Elektrochemický alkohol tester a jeho výhody

9. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat alkohol tester Druhy alkohol testerů Testery pro řidiče

Obecně elektronické alkohol testery používají dva druhy čidel. Za méně dokonalé a levnější je považováno čidlo polovodičové, ale daleko lepší volbou je koupě testeru s čidlem elektrochemickým.

Elektrochemický alkohol tester a jeho výhody

Elektrochemický alkohol tester a princip fungování

Samotné elektrochemické čidlo je docela malé, většinou má podobu válečku velkého zhruba do jednoho centimetru. Uvnitř jsou dvě elektrody a mezi nimi se nachází elektrolyt. Zde je důležité, z jakého materiálu jsou elektrody, protože třeba pro měření CO2 se hodí jiné, než jaké potřebujeme pro měření koncentrace alkoholu. Pro případy alkohol testerů se používá platina.

V okamžiku, kdy člověk dýchne do připraveného alkohol testeru, si přístroj nasaje přesně určené množství plynu - vydechovaného vzduchu. Ten prochází přes elektrochemické čidlo, kde dochází k oxidaci alkoholu na platinových elektrodách a vzniku elektrického proudu. Vznikající proud je změřen a jeho velikost přepočítána na koncentraci v objemu plynu, který si přístroj nasál. Na displeji se tak zobrazí hladina alkoholu v dechu.

Výhody elektrochemických alkohol testerů

Elektrochemické alkohol testery mají samá pozitiva. Oproti jiným způsobům měření je elektrochemické čidlo asi tou nejvýhodnější možností. Primární a naprosto zásadní je, že neměří nic jiného než alkohol. Dále je měření velmi rychlé a relativně energeticky nenáročné. A v neposlední řadě jsou elektrochemické alkohol testery i dost přesné a citlivé. Ty lepší ostatně umožňují měřit i v režimu, který by se dal nazvat pasivním - není nutné do nich foukat, ale orientační hodnotu zobrazí už při přiblížení k nosu nebo ústům třeba člověka spícího na lavičce. Umožňují tak rychle odhalit příčinu nespolupráce a odlišit třeba alkoholové opojení od bezvědomí vlivem jiných okolností. 

Zde je ale ještě třeba poznamenat, že přístroj měří jak ethanol, tak i methanol. Oba jsou to alkoholy, ale ten druhý se v běžných alkoholických nápojích vyskytuje jen v minimálním množství. Požití většího množství methanolu znamená ohrožení zdraví (viz methanolová kauza z roku 2012). Alkohol tester ovšem ethanol od methanolu odlišit neumí.

Kalibrace alkohol testeru

I lepší a dražší elektrochemické alkohol testery vyžadují kalibraci. Tu předepisuje výrobce a obvykle je to buď po půl roce nebo roce, případně po určitém počtu měření (podle toho, co nastane dříve). Elektronika přístroje totiž trpí vlivem vlhkosti ve vydechovaném vzduchu, s čímž si dražší přístroje (např. policejní Drägery umí poradit pomocí vyhřívání čidla a jeho nejbližšího okolí) a dalšími vlivy, jako jsou například změny teplot.

V případě, že by ke kalibraci nedošlo, mohla by se časem objevit odchylka v měření, které by buď bylo o něco zkreslené, nebo by docházelo k velkým rozdílům mezi naměřenými hodnotami při opakovaném měření.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články