PRÁCE 🧰

Drogové testy z potu, z vlasů, ze slin a moči

17. 11. 2021 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat test na drogy Základní info k testerům drog Testery pro řidiče

Krom alkoholu mohou policisté při kontrole chtít po řidiči i absolvování orientačního testu na jiné návykové látky. Jak takový test probíhá, jak funguje a je spolehlivý?

Drogové testy z potu, z vlasů, ze slin a moči

Podobně jako s alkoholem

Test na jiné návykové látky je také znám jako „test na drogy“. Má za úkol detekovat veškeré možné substance, které mohou mít vliv na řidičovu pozornost a reakce. Policie tyto testy nepoužívá tak často jako kontroluje alkohol v dechu, zde záleží spíše na tom, jak situaci posoudí policista. Nicméně pokud vás policista k tomuto vyšetření vyzve, nesmíte ho odmítnout. Jestliže tak učiníte, je to automaticky přestupek, na místě vám bude zabaven řidičský průkaz a ve správním řízení to bude až za 50 tisíc korun. A jako bonus bude následovat i zákaz řízení, a to až na dva roky.

Policie České republiky používá jednorázové testy Drugwipe, který odhalí drogy ze vzorku slin nebo potu. Test odhalí kanabis, kokain, opiáty, amfetaminy, metamfetaminy a extázi (MDMA). Jedná se o test pouze orientační, což znamená, že v případě pozitivního výsledku je nutné vyšetření pomocí odběru biologického materiálu (krve).

Ze slin i z potu

V případě, že bude policista chtít test provést, bude pravděpodobně chtít vzorek vašich slin, což zajistí výtěr z ústní dutiny. Následně přicvakne sběrnou část testu k reakční, čímž se sliny přenesou na testovací proužky, které obsahují detekční látky pro jednotlivé drogy. Poté rozmáčkne integrovanou ampulku uvnitř které je tekutina. Ta má za úkol přenést drogy s detekčními látkami na testovací linky. Podle toho, kolik linek se zabarví, lze odhalit, jaké drogy testovaný subjekt požil.

Test je jednorázový a policii vyjde na zhruba 460 korun, což je, oproti dýchnutí do přístroje, kde náustek vyjde na necelé čtyři korun, docela rozdíl. Deset minut před testem by řidič neměl jíst ani pít a po celou dobu by měl na test vidět, aby byla vyloučena manipulace ze strany policisty.

Není neomylný

Celé to zní jako docela spolehlivý a neprůstřelný způsob, jak orientačně zjistit, zdali řidič je nebo není pod vlivem návykových látek. Jenže v reálu se sem tam stane, že Drugwipe z neznámého důvodu ukáže pozitivní reakci na amfetaminy a metamfetaminy, i když řidič nic takového prokazatelně nepožil.

Konkrétní statistika k tomuto není, ale v jednom z asi deseti případů k tomu dojde. V takové situaci pak samozřejmě policista okamžitě řidiči zabaví řidičský průkaz a následuje převoz řidiče na lékařské vyšetření. Jenže na výsledky těchto vyšetření, které mají nějakou skutečnou průkaznou hodnotu, se čeká. Ve správním řízení pak řidič dostane řidičák zpět, protože se užití drogy neprokázalo, jenže to trvá minimálně několik týdnů - klidně třeba dva měsíce. A ne každý si může dovolit přestat třeba na měsíc a půl řídit auto.

Dochází tedy k situacím, kdy selže státním aparátem vybraný a zakoupený testovací prostředek. Důsledky této skutečnosti jsou však přeneseny na občana, kterému vznikne újma. Policie sice o problému ví, ale zatím se k němu nepostavila čelem. Občan tak nemá jinou možnost, než si řidičák „vybojovat“ zpět ve správním řízení a případné finanční i jiné následky vymáhat na státu soudní cestou.

Zdroj médií: policie.cz.

Podobné články