PRÁCE 🧰

Jak probíhají a co obnáší dražby aut

2. 12. 2021 5 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Financování nákupu vozidla Auta z aukcí nebo dražeb Základní info o dražbách a aukcích aut

Jednou z možností, jak získat ojetý vůz za velmi zajímavou částku, je dražba. Ta má ale i své nevýhody, na které je nutné brát zřetel, ať nenaletíte zdánlivě výhodné ceně.

Dražby aut

Články na téma dražby a aukce aut:

  1. Dražby aut - právě čtete
  2. Nedobrovolná dražba a pořízení auta
  3. Nedobrovolná dražba auta – podmínky a rizika

Dražby jsou tu od nepaměti a za tu dobu už se staly jednou z možností, jak se dostat k automobilu i jiné movité nebo nemovité věci za poměrně dobrou cenu. Ne vždy to ale bude výhodná koupě. Jak to celé funguje a jak se taková auta do dražeb dostanou?

Formy dražeb aut

V praxi se můžete setkat s několika druhy dražeb, které podléhají zákonu a probíhají dle dražebního řádu. Začneme tou nejjednodušší. Tou je dražba dobrovolná. V takovém případě se draží automobil určité hodnoty s cílem vydražit jej za co nejvyšší cenu - klasicky to bývají vzácné kousky z let minulých, jejichž cena může být často až nevyčíslitelná. Jistota je především v kompletní dokumentaci a historii vozidla, včetně jeho příslušenství. Tato dražba je tedy vhodná například pro fanoušky modelů nebo určitých značek, který také mají na kontě pár zbytečných peněz.

Pak jsou ale exekuční dražby aut, které nemají tak veselý příběh. Auta se do takových dražeb dostávají z majetku dlužníků. Zde rozlišujeme dvě možnosti. Buď vzniká na podnět leasingové společnosti - zejména v případech, kdy si člověk vezme na úvěr nebo leasing auto a pak nemá peníze na splácení, společnost mu vůz zabaví a to v aukci prodá, aby se částkou pokryl dluh. Druhá možnost je, že aukce vznikne na podnět exekutorského úřadu - zde se přistupuje k zabavení vozu, pokud není možné dluh uhradit z jiných prostředků, například z peněz na bankovním účtu.

Obě varianty ale mají jedno společné, vždy po zabavení aut musí proběhnout znalecký posudek, podle kterého se odhadne cena vozu. Ta se obvykle stává nejnižším podáním v dražbě (částka, na které aukce začíná). V takových případech je znalecký odhad v drtivé většině nižší, než je běžná prodejní cena automobilu. Při odhadu se totiž přihlíží ke skutečnému stavu vozidla a jeho opotřebení. Zde se tedy jeví možnost koupit vůz za dobrou cenu, jenže...

Jak dražby probíhají

Jakmile je znám znalecký odhad, připraví se dražba. V současné době se dává přednost spíše těm elektronickým než kamenným. Už kvůli kovidovém stavu v Česku. Nicméně, protože se jedná o dražbu movité věci, mohou si lidé - zpravidla den před začátkem dražby - automobil přijít prohlédnout. Doporučujeme každému, kdo si takový vůz chce koupit, vzít s sebou i automechanika, který auto prohlédne. Nicméně velkou nevýhodou je, že si vůz sice osaháte, ale nemůžete se s ním projet. Takový vůz tak může mít nějakou skrytou závadu, kterou ale bez testovací jízdy neodhalíte. Proto se připravte na to, že v takových aukcích nebudou jen vozy v perfektním stavu, ale spíše počítejte s těmi s ne zrovna dobrými. V mnoha případech také auta postrádají STK.

Pokud se pro dražbu přeci jen rozhodnete, pak se připravte na následující. Když bude probíhat kamenná dražba, je nutné se na místo určení dostavit osobně a předložit pro kontrolu doklad totožnosti. V některých případech, především když jde o drahé, luxusní automobily, skládá se dražební jistota, která je zhruba 10 % z ceny vozu. Pokud auto nevydražíte, bude vám samozřejmě vyplacena zpět. Stejně tak je nutné mít s sebou dostatek hotovosti, protože pokud vůz vydražíte, musíte cenu zaplatit na místě v bankovkách. V případě elektronické formy, je stanoven den, kdy dražba začíná a kdy končí. Vy pak můžete pod svým dražebním číslem přihazovat a čekat na svou "výhru". Pokud se tak stane, musíte částku zaplatit online do 3 - 5 dní od vydražení věci. Jestliže se tak nestane, proběhne aukce znova a to už bez vaší přítomnosti.

Kamenná dražba začíná úvodním slovem soudního exekutora nebo jím pověřenou osobou. Tento člověk všechny dražitele seznámí s podmínkami aukce, sdělí počáteční dražební cenu a určí výši možných příhozů. Během aukce je zakázáno konzumovat jídlo, hlasitě se projevovat nebo telefonovat. Focení předmětu aukce je pouze na povolení. Jakmile je předmět vydražen, aukce končí. Nový majitel vozu zaplatí požadovanou částku a na voze zanikají veškerá zástavní nebo zadržovací práva. Pokud auto nemá technickou kontrolu, musí si majitel obstarat odtah.

Peníze, které se vydraží, si úřad samozřejmě nenechává, ale naopak použijí se na uspokojení pohledávek věřitelů - tedy na zaplacení dluhu dlužníka.

Kdo se může nebo nesmí aukce zúčastnit

Existuje vymezená skupina lidí, které se aukce automobilů nesmí účastnit. Je to především dlužník a jeho manžel/ka, dále soudní exekutor a zaměstnanci exekutorského úřadu, dále pak soudci a zaměstnanci soudu

Kdo se naopak může zúčastnit je každá fyzická nebo právnická osoba, která se prokáže dokladem totožnosti - to může být občanský průkaz, pas a nebo třeba řidičský průkaz.

Když nechcete dražit, ale učit se 

Jednou z dalších osob, které na kamenných dražbách často můžete vidět, jsou pozorovatelé. To jsou lidé, kteří nemají zájem věc dražit, ale chtějí se jen podívat jak dražba probíhá. Pokud s podobným typem aukcí nemáte zkušenosti, je to možnost, jak se naučit v tom chodit, případně vypozorovat od ostatních na co si dát pozor, abyste příště nekoupili zajíce v pytli za uměle tvářící se nízkou cenu.

A na konec pozor! Často se na takových akcí můžete setkat se syndromem soutěživosti, kdy obzvlášť u mužů se potlačí rozumová část mozku a s druhým dražitelem se zbytečně předhazují s částkami, které nakonec předčí zcela výhodnou cenu koupě.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články