PRÁCE 🧰

Dovolenou v Česku stráví o třetinu více lidí než loni. Pro cestování volí raději auto než autobus

25. 7. 2020 2 min. čtení diskuze (0) Aktuality

Češi se adaptují na novou formu cestování kvůli obavám z nákazy koronavirem. Z bezpečnostního hlediska raději volí pro cesty vlastní automobil, než aby cestovali vlakem nebo letadlem.

Letní dovolenou se pro letošní rok rozhodla strávit v tuzemsku nadpoloviční většina Čechů. Do ciziny plánuje vyrazit pouhých 15 % lidí. Vyplynulo to tak z červencového průzkumu agentury NMS Market Research pro automobilku Toyota, kterého se zúčastnilo 1060 respondentů.

Na dovolenou vyrazí letos 65 % lidí autem. Co se týká ostatních dopravních prostředků, tak například vlak využije čtvrtina lidí a autobus jen 16 %. Zajímavé také je, že auto využijí zejména lidé nad 35 let, oproti tomu mladší lidé volí ve většině případů spíše vlak nebo autobus.

Počet najetých kilometrů se také velmi nemění. Zhruba 15 % motoristů chce ujet stejnou vzdálenost, jako kdyby jeli do zahraničí a to přibližně 1000 kilometrů. Za to 8 % řidičů neujede ani 100 kilometrů na letní dovolenou.

Motoristy a jejich rodiny nejvíce láká poznávání českých památek a také vyžití volna například ve wellness, kde si mohou odpočinout od každodenních starostí. Výjimkou nejsou ani hory, do těch chce vyrazit 43 % dotazovaných.

Foto: Toyota

Dokud byly hranice otevřené a mohlo se volně cestovat, tak lidé s dovolenou v zahraničí počítali více. Pouhé jedno procento lidí si neplánovalo žádnou dovolenou, dnes je situace poměrně jiná. Dovolenou si neplánuje už 35 % respondentů.

Finanční příjem také rozhoduje o tom, zda-li člověk někam pojede nebo ne. Téměř nadpolovina lidí, kteří mají příjem do 20 tisíc, nepojedou nikam - je to logické, vzhledem k tomu, že se řada z nich potýká s finanční tísní, a tak jsou v domácnosti důležitější věci k placení, než je například týdenní dovolená. To lidé s platem do 40 tisíc, už takové problémy moc neřeší a na dovolenou jich nepojede jen čtvrtina.

Zdroj médií: Toyota.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články