PRÁCE 🧰

Co přesně znamená dopravní značka Parkoviště a kdy hrozí pokuta?

27. 9. 2021 4 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Jeden by řekl, že se toho při parkování nedá moc zkazit, ale možná byste se divili. Jak tedy správně parkovat a vyhnout se případné pokutě?

Dopravní značka Parkoviště

Tuto dopravní značku rozpoznáte velmi snadno. Standardně se jedná o modrou obdélníkovou tabuli s velkým bílým písmenem P. Nicméně často se v poli objevují další znaky a symboly, které občas motoristy zmatou a případná pokuta je hned na světě.

Možnosti zobrazení dopravní značky parkování

Podle zákona je dovoleno na místech označených touto značkou stát nebo zastavit neomezeně (čistá modrá značka s písmenem P a bez dalších dodatků). Jenže takto čistou značku moc často nenajdete, ve většině případů ji totiž doplňují další dodatkové tabule, které určují například jaká vozidla zde mohou stát, případně jak dlouho. V případě zónového stání (v hlavním městě to udávají barvy, které jsou rovněž zpoplatněny různou částkou) pak dodatky udávají parkovací oblast, případně kdo zde a jak dlouho může stát. 

Existují ale ještě jiné symboly, které mohou doplňovat modrou tabuli. Je to například nadpis Reservé, který opravňuje k parkování pouze vozidla, kterých se to týká a mají oprávnění. Velkým strašákem může být symbol hodin - nebo také s parkovacím kotoučem (zobrazený je kotouč hodin na bílém čtvercovém poli). Řada motoristů mu nedává význam, ale pak se diví, že jim přijde pokuta za parkování. Pokud zaparkujete v úseku takto označeném, musíte do čelního prostoru auta umístit hodiny s časem příjezdu. Pokud je u sebe nemáte, můžete to řešit případně papírkem, na který napíšete čas příjezdu. Přeci jen je to lepší než nic. Pozor si dejte jen na maximální dobu stání.

Jestliže objevíte písmeno P se stříškou nad ním, pak se jedná o tzv. domeček - tedy kryté stání například v garáži. Se symbolem parkovacího automatu se setkáte nejen na barevných zónách v Praze. Pro zaparkování v těchto úsecích je nutné zaplatit poplatek za stání - to můžete provést právě přes automat, který se vždy v dané oblasti nachází nebo použít parkovací virtuální hodiny, pokud jimi tedy dané město disponuje. Jen pozor ne všechna města mají automaty, u kterých se dá platit kartou, proto s sebou pro jistotu noste vždy drobné.

Placené parkoviště pro auta

Zvláštní skupinou jsou pak parkoviště značená jako P+R a K+R. První případ, P+R (park and ride), je tzv. záchytné parkoviště, kam můžete zaparkovat a následně ve vaší cestě pokračovat hromadnou dopravou. Taková parkoviště většinou naleznete na okrajích větších měst a u autobusového nádraží nebo metra. Druhá značka, K+R (kiss and ride) označuje parkoviště pro krátké zastavení, ve většině případů spíše způsobem, kdy zastavíte a chvíli na to hned odjedete, tedy po příklad nastoupení osoby nebo vyložení či naložení nákladu. Jsou tedy záchytným bodem pro řidiče, kteří někde potřebují zastavit ale není žádoucí, aby se tam zdržovali déle než je potřebné, takže klasicky třeba na letišti nebo u školy.

Na parkovištích můžete vidět i značky buď se symbolem invalidy nebo kočárku. Tyto značky jsou tedy určené pro parkování právě těmto motoristům. Apelujeme, abyste na tato místa neparkovali a zbytečně je nezabírali potřebným i přes fakt, že bývají širší než ostatní parkovací místa na parkovišti. Na sídlištích pak můžete vidět značky s invalidou a SPZ, ta opravňuje k parkování pouze dané auto, každé jiné pak čeká pokuta.

Způsob stání na parkovišti

Aby toho nebylo málo, tak dopravní značky Parkoviště mohou také určovat, jakým způsobem může auto parkovat. Samozřejmě existuje několik druhů. Jestliže se na značce nachází auto z boku, znamená to, že motorista smí parkovat šikmo nebo kolmo a ne jinak. Symbol auta zepředu, pak označuje podélné stání. Dále můžete potkat symbol, který označuje dvě čáry, přičemž jedna z nich je na vyšší úrovni - auto pak stojí buď z boku (možnost parkovat kolmo nebo šikmo na chodníku) nebo čelně (možnost parkování podélně na chodníku).

Poslední dvojicí jsou pak opět dvě čáry a auto, které na nich stojí půlkou na chodníku a druhou půlkou na silnici opět dvěma způsoby, parkovat se tedy dá šikmo a kolmo nebo pouze podélně a z části na chodníku. A propo pokud si nebudete jistí, jak máte zaparkovat, napoví vám ostatní parkující automobily.

Parkoviště pro invalidy

Jaké hrozí pokuty za špatné parkování?

Nejčastější pokutu, kterou můžete obdržet, je ta, že jste řádně nezaplatili parkovné (případně stojíte v úseku parkování s parkovacími hodinami a žádné hodiny ani lísteček nemáte). To není radno podceňovat. Ve většině případů tak hříšníkovi přijde pozdrav z úřadu s tím, že má zaplatit zhruba od 300 do 500 korun. A protože je jisté, že jste viníkem, nemá smysl na úřad nic zkoušet a raději to zaplatit, protože ve správním řízení se pokuta šplhá ke 2000 korun. 

Další možnou pokutou se jeví neoprávněné stání na invalidech. Bloková pokuta vás bude stát 2500 korun a pokud se přestupek dostane do správního řízení, pak si připravte až 10 000 korun. Pozor byste si měli dávat rovněž na parkování na místech, kde se to nesmí. Klasicky se jedná o parkování v úseku zákazu stání nebo zastavení, parkování na zastávce MHD nebo třeba také parkování na nezpevněném povrchu. Policie má možnost vám buď dát na přední kolo botičku nebo v horším případě auto nechat odtáhnout. A nejen, že zaplatíte pokutu, musíte zaplatit i za stání vozu na odtahovém parkovišti.

Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články