PRÁCE 🧰

Dopravní značení dálnice

3. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Na cestách každý den potkáváme velké množství dopravních značek. Dnes se zaměříme na dopravní značení českých dálnic

Dopravní značka dálnice

Značka dálnice má kódové označení IZ 1a. Jedná se o značku čtvercového tvaru se zeleným podkladem a bílými piktogramy. Jedná se o informativní značku, která označuje pozemní komunikaci, kde kromě běžných pravidel silničního provozu platí i speciální pravidla pro provoz na dálnici. Pokud není uvedeno jinak, je užití této dálnice zpoplatnění mýtným časovým poplatkem nebo elektronickou dálniční známkou, kterou lze zakoupit online na portálu edelnice.cz, nebo na pobočkách České pošty a vybraných čerpacích stanicích. Toto označení dálnice se řídí vyhláškou Ministerstva dopravy č. 294/2015 Sb.

Dopravní značka dálnice

Značka nesoucí kód IZ 1b - Konec dálnice označuje ukončení placeného úseku, kde platí speciální pravidla pro užití a provoz na dálnici. Tato značka ukončuje platnost IZ 1a

Dopravní značka konec dálnice

Dálnice bez poplatku je běžná značka IZ 1a - Dálnice, která je doplněna speciální tabulkou "Bez časového poplatku". Díky této malé doplňkové značce se nemusíte bát a můžete vjet na dálnici bez zbytečných obav z vysoké pokuty. 

Dopravní  značka dálnice bez časového poplatku

Nejčastější chyby řidičů na dálnicích

Občas se na dálnicích objeví vlastníci řidičského oprávnění, kteří zde vytvářejí mnoho nebezpečných manévrů, kvůli kterým si akorát koledují o velký průšvih. Jedním z takových manévrů může být couvání nebo rychlé odbočování. Řidiči na dálnicích jsou častou unaveni dlouhou a monotónní jízdou a nemuseli by včas zareagovat. Pokud jste přejeli odbočku, rozhodně na dálnici necouvejte a raději si udělejte pár kilometrů zajížďku.

Mezi jeden z velkých problémů patří také netolerance kamionů. Každý se na dálnicích rozčiluje, když zrovna před ním začne polský kamion předjíždět jiný kamion, přičemž jeden jede 90 km/h a druhý 91 km/h. Je důležité si uvědomit dvě věci. Díky kamionům máme každé ráno dát co do úst, za co natankovat a v čem jezdit. Kamionisté také často honí čas a i ten jeden předjetý kolega jim může na celkovém času velice pomoci. Tudíž pokud před sebou uvidíte předjíždějící kamion, vzpomeňte si, jak a hlavně čím se do vašich lokálních obchodů a supermarketů všechno dováží a mějte trpělivost.

Dalším častým problémem a chybou je nevyužívání celé délky připojovacích pruhů. Připojovací pruhy jsou schválně tak dlouhé, na jejím konci byste se totiž měli plynule zařadit do provozu s velmi podobnou rychlostí, či dokonce i stejnou rychlostí jako okolo jedoucí automobily.

Zdroj info: České dálnice, edálnice, Ministerstvo dopravy.
Zdroj médií: Depositphotos, České dálnice.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články