PRÁCE 🧰

Nabíjení autobaterie – i s automatickou nabíječkou to lze pokazit

16. 1. 2023 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Jak vybrat auto-moto baterii Jak dobít baterii Auto-moto baterie a nabíjení

Čas za který se nabije autobaterie závisí na více faktorech. Obecně lze ale říci, že rychlejší dobíjení autobaterii více opotřebovává a je lepší ji nabíjet pomaleji.

Doba nabíjení autobaterie

Klasická nabíječka

Nabíječky s regulovatelným proudem vyžadují jeho správné nastavení, pokud nechcete akumulátor zbytečně opotřebovávat a zkracovat tak jeho životnost. Obecné doporučení je takové, že se řídíme podle kapacity autobaterie a nabíjíme proudem o hodnotě 1/10 kapacity. To znamená, že například 40Ah akumulátor budeme nabíjet proudem 4 A, 55Ah autobaterii proudem 5,5 A a podobně. Doba nabíjení bude maximálně deset hodin, pokud byla autobaterie zcela vybitá.

Pomocí jednoduché nabíječky lze nabíjet jen klasické autobaterie se zaplavenými elektrodami, případně jejich odolnější varianty EFB. Důležité je, nabíječku včas odpojit, aby nedošlo k přebíjení, což v konečném důsledku může vyústit v rozpad materiálu desek a tedy i destrukci autobaterie. Asi netřeba dodávat, že u akumulátorů, kde to jde, je třeba po dobu nabíjení umožnit unikání plynů odšpuntováním zátek nad články. A také je dobré počítat s tím, že plyny jsou výbušné a nabíjení by tedy mělo probíhat v odvětrávaném prostoru.

Automatická nabíječka

Moderní inteligentní přístroje už si proud a napětí řídí samy, takže u nich není tolik co pokazit. Navíc se obvykle po skončení nabíjení samy vypnou, eventuálně po čase přejdou do udržovacího režimu, kdy udržují napětí autobaterie ve stavu plného nabití klidně po dobu několika měsíců. Takovou nabíječku stačí prostě připojit na autobaterii a nechat ji zapojenou po libovolně dlouhou dobu. 

Přesná doba nabíjení autobaterie závisí především na tom, jak moc je daný akumulátor vybitý a také na konkrétní nabíječce. Některé si třeba delší dobu baterii v určitých fázích testují, takže se proces přeruší, u běžných autobaterií však málokdy nabíjení zabere více jak 25 hodin.

I zde se ale dá při troše nešikovnosti něco málo pokazit. Předně, pokud to nabíječka umožňuje, zvolte správný program. Typicky se dá vybírat mezi nabíjení klasických, AGM a někdy i lithiových akumulátorů. Zde opravdu pozor, protože třeba program pro klasické autobaterie může lithiovku zničit (a s velkou pravděpodobností se to stane). Pro jistotu překontrolujte i napětí – některé nabíječky umožňují vybrat mezi 6 V a 12 V.

A pozor, totálně do mrtva vybité autobaterie s napětím pod 1 V některé chytré nabíječky s klidem začnou nabíjet. V takovém případě bacha na správné zapojení kabelů, které musí odpovídat polaritě baterie! Stát se totiž může i to, že dojde k nabití s přehozenou polaritou.

Zdroj info: Honoris.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články