PRÁCE 🧰

Do jakého data je nutné zaplatit povinné ručení

26. 6. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Základní info k povinnému ručení

Každý řidič, který chce využívat pozemní komunikace se svým vozem, musí mít sjednané zákonné pojištění a také jej řádně platit.

Do kdy zaplatit povinné ručení

Pří uzavření smlouvy o povinném ručení dostane každý klient smlouvu, kterou podepíše. V této smlouvě je rovněž uvedeno datum, do kdy je nutné zaplatit povinné ručení. Pokud platíte jednou ročně, je to pro vás výhodnější, neboť si nemusíte nic pamatovat a před vypršením výročí obvykle přijde dopis od pojišťovny, případně s dopisem o navýšení cen, který můžete uznat a nebo samozřejmě vypovědět smlouvu – to se musí ale stát maximálně do 6. týdnů před koncem výročí.

Pokud byste náhodou zapomněli pojistné zaplatit, pak je postup následující. Pojišťovna obvykle pošle první upomínku po pár týdnech. Je na místě, abyste povinné ručení okamžitě zaplatili, v opačném případě se pojistná smlouva zruší do dvou měsíců od nezaplacení a to znamená, že pak budete mít nepojištěné auto – cokoliv se stane, platíte ze svého. Pojišťovna pošle druhou upomínku, která už může být zpoplatněna a navíc vám poběží úroky z prodlení. Jestliže i tu budete ignorovat, pak instituce přikročí k poslednímu kroku, kterým je vymáhání.

Nutno podotknout, že po celou dobu, kdy budete dlužit, budete rovněž vedeni v registru dlužníků. Banka vám tak například neposkytne úvěr nebo jinou půjčku, dokud nedojde k výmazu z tohoto registru. Je tedy ve vašem zájmu platit splátky včas. Samozřejmě, že občas se něco stane nebo životní situace je nejistá, ale minimálně při první upomínce byste měli vše zaplatit.

První splátka povinného ručení

Jedná-li se o smlouvu, která vzniká podpisem, pak se pojistné platí k počátku pojištění, které je uvedeno ve smlouvě a takto to probíhá každý další rok. Pokud jste si placení rozdělili do několika splátek, pak budete mít tuto skutečnost uvedenou rovněž ve smlouvě. Můžete si tak snadno nastavit v bance trvalý příkaz.

Existuje ještě druhá možnost, kdy si sjednáte povinné ručení například online. Jeho vznik tak závisí na tom, kdy zaplatíte platbu. Většinou by tak mělo proběhnout do sedmi dnů v řádném termínu od sjednání smlouvy. Pozor, dokud pojistné nezaplatíte, nemůžete s vozem na pozemní komunikace, neboť řídíte nepojištěné auto a za to je vysoká sankce.

Zdroj info: odborník z pojišťovnictví.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články