PRÁCE 🧰

Do Chorvatska přes Rakousko autem

10. 7. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Cestování autem do Chorvatska Cesta do Chorvatska Nejlepší cesta do Chorvatska

Nejčastější variantou, jak Češi jezdí do Chorvatska, je přes Rakousko. Je to nejrychlejší, jede se po kvalitních dálnicích a cesta je většinou bez větších problémů.

Do Chorvatska přes Rakousko autem

Články na téma cesta do Chorvatska přes Rakousko:

  1. Do Chorvatska přes Rakousko autem (2022) - právě čtete
  2. Jak jet do Chorvatska přes Rakousko
  3. Cena cesty autem do Chorvatska z Prahy – srovnání
  4. Autem do Chorvatska přes Budějovice a Linec

Klasika přes Mikulov

Přes Rakousko se jezdí hlavně ze západní poloviny republiky, z Brna už stojí za zvážení trasa přes Slovensko a Maďarsko. Nicméně, kdo se vydá přes zemi našeho jižního souseda, pojede s velkou pravděpodobností z Mikulova přes Vídeň a Štýrský Hradec.

Západní cestou

Dá se ale jet i přes Dolní Dvořiště a Linec. Odtud je několik možností. Buď to můžete střihnout opět na Štýrský Hradec, nebo se dát na západ na Salzburg, následně dolů na Villach a přes slovinskou Lublaň. Což je asi nejlepší varianta pro ty, co míří do Rijeky nebo Puly, ale i pro všechny, kdo mají jako startovní bod třeba České Budějovice či jiné město na jih od Prahy.

Kalkulačka nákladů na cestu ČR Chorvatsko  🇭🇷

l/100km
litrů
Prosím vyberte trasu a další parametry pro kalkulaci cestovních nákladů.
Tip pro řidiče: Před cestou do Chorvatska se ujistěte, že máte sjednané cestovní pojištění s dostatečnými limity krytí. Nebudete se tak muset na dovolené stresovat a nezaskočí vás náhlé finanční nepříjemnosti. Nabídky za vás porovná online kalkulačka cestovního pojištění.

Bacha na roušky

V Rakousku žádné velké problémy čekat nemusíte, někdy je akorát trochu ucpaná Vídeň, nicméně ti, kteří vyjedou na noc, ji obvykle profrčí bez problémů. Pozor akorát na roušky – Rakušáci jsou na to přísní, tak si zjistěte předem, jak se věci aktuálně mají. K 1.6. byla situace dle webu Ministerstva zahraničních věcí následující: „Od 1.6.2022 došlo k omezení povinnosti nosit respirátor typu FFP2. V celém Rakousku platí povinnost nosit respirátor typu FFP2 pouze ve zdravotnických zařízeních, pečovatelských domech a domech pro seniory, ve Vídni navíc též  v lékárnách a v hromadných dopravních prostředcích.“

Kalkulačka cesty do Chorvatska

Chorvatské dálniční známky

Rakouská dálniční známka může mít buď podobu nalepovacího kuponu, nebo je čistě digitální. Tu druhou variantu si musíte buď koupit více jak 18 dní předem, nebo stačí zaškrtnout ve formuláři, že jste podnikatel. Tak jako tak vyjde desetidenní na 9,6 eura, dvouměsíční na 28,2 eur a roční na 93,8 eur.

Příprava se vším všudy: Kdo by neměl rád poklidnou dovolenou bez stresu? Pokud se i vy na dovolené chcete obejít bez zbytečných problémů, sjednejte si pro jistotu připojištění, které pokryje rizika (porucha, vandalismus, krádež apod.) a ochrání tak vás i vaší peněženku. Zmíněná rizika můžete připojistit jako součást cestovka, případně zainvestujte do krátkodobého havarijního pojištění.
Zdroj info: Autorský text, Tolls.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články