PRÁCE 🧰

Darovací smlouva na auto, co musí obsahovat?

12. 10. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Financování nákupu vozidla Jak na nákup vozu Smlouva na vozidlo

Pokud máte to štěstí, nemusíte si automobil kupovat. Nový vůz můžete obdržet i darem. Ale i v tomto případě je třeba splnit určité náležitosti a sepsat řádnou darovací smlouvu.

Darovací smlouva na auto

Články na téma smlouva na auto:

  1. Smlouva o prodeji auta
  2. Odstoupení od smlouvy při koupi auta
  3. Kupní smlouva na auto bez záruky
  4. Darovací smlouva na auto - právě čtete
  5. Skrytá vada auta

Stejně jako další movitý a nemovitý majetek, je možné i automobil získat darem. K tomu, abyste vůz mohli nechat oficiálně přepsat, je třeba, abyste uzavřeli darovací smlouvu na auto, i když toto zákon přímo nevyžaduje. K předání daru může sloužit ústní dohoda a předání konkrétního vozu. Na úřadě od vás ale budou vyžadovat písemný dokument.

Darovací smlouva na auto a její obsah

V darovací smlouvě na auto by neměly chybět některé náležitosti. Mezi ně patří přesná identifikace obou stran. Dále nesmí chybět ani specifikace darované věci, včetně její hodnoty. Z textu darovací smlouvy na auto by měl jasně vyplývat úmysl darovat a přijmout uvedenou věc.

Mohou být uvedeny i případné podmínky darování. Toho se v případě aut využívá například při darování veteránů, kdy si darující může například vymínit, že vůz nebude provozován v zimním období, kdy by mohl být nadměrně poškozen. Na závěr je třeba darovací smlouvu na auto řádně podepsat.

Odstoupení od darovací smlouvy na auto

Od darovací smlouvy na auto je samozřejmě možné i odstoupit. Pokud má vůz například vady, na které nebyl obdarovaný předem upozorněn, může po jejich zjištění dar vrátit. Darovací smlouvu na auto může zrušit i ten, který vůz daroval. Může to být například pro nevděk. Pokud by darující nabyl pocitu, že obdarovaný nejedná v souladu s morálními hodnotami, může dar vzít zpět. Stejně tak může darovací smlouvu na auto odvolat pro hmotnou nouzi.

Daň z darování

Pokud dojde k darování, je třeba odvést darovací daň. Ta je v případě darování předmětů v hodnotě vyšší než 15 000 Kč, což většina aut splňuje, ve výši 15 % pro fyzické osoby a 19 % pro právnické osoby. Z tohoto pravidla ale existují výjimky. Od darovací daně jsou oproštěny příbuzné osoby v přímé linii. Zároveň i některé příbuzné osoby v nepřímé linii jako jsou například sourozenci nebo tety a strýcové. Darovací daň nemusí platit ani osoby, které sdílí společnou domácnost déle než jeden rok.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články