PRÁCE 🧰

Dálniční známka Srbsko - kde ji zakoupit a kolik stojí?

23. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Dálniční známky do zahraničí

Do srbských restaurací a kaváren můžete usednout po necelých sedmi hodinách jízdy autem.  Jak je to však s dálničními poplatky a co vás může nemile překvapit?

Dálniční známka Srbsko

Mezi Maďarskem, Bulharskem, Rumunskem, Severní Makedonií, Bosnou a Hercegovinou, Chorvatskem, Černou Horou a Kosovem leží na ploše 88 361 km² vnitrozemský stát střední a jihovýchodní Evropy s názvem Srbská republika. Ne nadarmo se Srbsku říká spojnice mezi východem a západem, v současné době se zde nachází téměř 645 kilometrů dálnic (k roku 2019). V budoucnu to pak má být až 1100 km.

V obci je povolená maximální rychlost 50 km/h, mimo obec zrychlíte na 80 km/h. Na rychlostních silnicích je rychlost povolena na 100 km/h na dálnicích pak můžete jet až 130 km/h.

Praktický tip: Na cestu do Srbska se mnohonásobně vyplatí sjednat cestovní pojištění. Při správně nastavených limitech vás cestovko podrží na cestách při veškerých nepříjemných situacích. Pro ušetření finančních prostředků můžete využít online kalkulačku cestovního pojištění.

Srbsko dálniční známka

Dálniční poplatky v Srbsku

Hlavní dálniční tahy vedou ze severu na jih, jelikož se jedná o spojení Maďarska a Chorvatska s Makedonií. Dálnice A1 se svými 590 kilometry vede od Maďarských hranic přes – Horgoš – Subotica – Novi Sad – Inđija – Bělehrad (obchvat) – Niš – Preševo –  až do Makedonie. Dálniční známka v Srbsku není. Místo toho jsou vybírány poplatky za průjezd. Tyto poplatky jsou vybírány v mýtných branách a platí se v průměru 4 až 6 EUR za 100 kilometrů.

Pro individuální výpočet mýtného poplatku je na stránkách putevi-srbije.rs připravena kalkulačka, která vám poskytne přehledné rozdělení vozidel do jednotlivých kategorií a ceny. Mýtné poplatky je možné platit buď hotově v místní měně (což jsou srbské dináry, kdy 1 koruna je 4,78 srbských dinárů - ke dni 30. 8. 2022), v eurech, případně kartou, nebo předplacenými palubními jednotkami.

Doporučení pro řidiče: Chcete své auto prohánět po srbských silnicích, ale máte obavy z potenciálních problémů, jako je havárie, krádež nebo vandalismus? Sjednejte si připojištění, které bude zmíněná rizika krýt. Připojistit se můžete v rámci cestovka, případně si dohodněte krátkodobé havarijní pojištění.
Zdroj info: Tolls, Dálniční známky, Eurovignette,.
Zdroj médií: Depositphotos, Wikipedie.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články