PRÁCE 🧰

Dálniční známka Polsko - cena a kde ji koupit?

7. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Dálniční známky do zahraničí Cesta do Polska Dálniční poplatky v Polsku

Dálniční známka v Polsku neexistuje, místo toho se platí mýtné poplatky. Jaké existují dálniční poplatky v Polsku a jakým způsobem je možné je platit?

Dálniční známka Polsko

Místo dálniční známky je v Polsku vybíráno takzvané mýtné. To se na dálnicích patřících pod eToll platí přes mobilní aplikaci, nebo přes e-ticket - je zde zaveden takzvaný free flow systém. Na těchto dálnicích (A2 a A4) byly fyzické mýtné brány zrušeny a jejich činnost ukončena. Na ostatních dálnicích (A1, A2 a A4) je nutné platit přes mýtné brány, které jsou stále v provozu. S automobilem do 3,5 tuny projedete většinu (asi 60 %) polských dálnic bez placení. Existují pouze tři úseky, kde za polské dálnice musíte s automobilem do 3,5 tuny nebo motocyklem platit. Mezi tyto úseky patří.

  • Dálnice A1: Rusocin (Gdaňsk), Stanisławie, Swarożyn, Pelplin, Kopytkowo, Warlubie, Nowe Marzy, Lisewo, Lubicz, Nowa Wieś (Toruň)
  • Dálnice A2: Konin, Września, Poznań, Nowy Tomyśl
  • Dálnice A4: Wroclav, Katovice, Myslowice, Jaworzno, Chrzánóv, Kreszowice, Kraków

Pro nákladní automobily a autobusy, které jsou nad 3,5 tuny, jsou kromě vyjmenovaných úseků zpoplatněné také další úseky. Toto mýtné je ale nutné platit prostřednictvím systému eToll (dříve ViaToll), které je zavedeno v Polsku od prosince 2021. Na mýtných branách můžete běžně zaplatit hotově i kartou. Hotově je možné platit polským zlotým, eurem nebo dolarem. Platit se dá přes aplikaci, OBU nebo ELS.

Rada pro řidiče: Při cestě do Polska se vyplatí sjednat cestovní pojištění s dostatečnou pojistnou ochranou. Zorientovat se v obsáhlé nabídce ale může být poměrně zdlouhavé a komplikované. Naštěstí vám s výběrem dokáže pomoct online kalkulačka cestovního pojištění.

Polské dálniční poplatky

Příklady cen poplatků za vybrané dálniční úseky.

Dálniční známka Polsko - cena
DálniceMotocyklAutomobil do 3,5t
A1: Rusocin (Gdańsk) - Nowa Wieś (Toruń)153,58 korun153,58 korun
A2: Konin - Stryków (Łódź)25,69 korun50,86 korun
A2: Świecko (DE/PL)446,89 korun446,89 korun
A4: Bielany Wrocławskie (Wrocław) - Sośnica (Gliwice)41,61 korun41,61 korun
A4: Mysłowice (Katowice) - Balice (Kraków)61,64 korun61,64 korun

Prostřednictvím oficiálních webových stránek je možné si při častém přejezdu přes dálnici A4 Katowice-Kraków zakoupit předplacenou kartu pro jednotlivé kategorie vozidel (1, 2, 3, 4). Prostřednictvím této karty pak můžete jednoduše a rychle zaplatit. Kategorie vozidel se rozdělují podle počtu náprav (2-3), dvojitých pneumatik a přívěsu. Na mapu zpoplatněných dálnic v Polsku pro automobily do 3,5 tuny se můžete podívat přes tolls.eu.

Buďte připraveni: Pokud máte letos v plánu cestu za východními sousedy, neponechávejte věci náhodě. Pořiďte si připojištění, které zvládne pokrýt rizika, jež nechce na dovolené řešit žádný řidič (např. porucha, vandalismus, krádež apod.). Rizika můžete připojistit v rámci klasického cestovka, případně se nebojte zainvestovat do krátkodobého havarijního pojištění.
Zdroj info: TollGuru, Tolls.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články