PRÁCE 🧰

Dálniční známka Itálie - druhy a její koupě

10. 8. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Dálniční známky do zahraničí Cesta do Itálie Dálniční poplatky v Itálii

V Itálii, je stejně jako v ostatních zemích Evropy vybírán poplatek za užívání místních silnic a dálnic. Dálniční známky v Itálii jako takové neexistují, nýbrž se platí za ujeté kilometry

Dálniční známka Itálie

Italská dálniční známka

Dálniční známka v Itálii, jako ji známe u nás neexistuje. Platí se za ujeté kilometry, které na placených silnicích najedete. Dálniční známku v Itálii můžete platit buď prostřednictvím mýtných bran, nebo Telepassu, což je mýtná jednotka. Mýtné je vybíráno za všechna motorová vozidla a to včetně motocyklů. Kromě silnic a dálnic se mýtný poplatek vybírá také za některé tunely.

Dálniční známka Itálie 2022 - kde koupím?

Dálniční kupón v Itálii kupovat nemusíte. Jednoduše najedete do brány na začátku placeného úseku. Zde si vezmete lístek, který pak při výjezdu uhradíte v hotovosti, nebo kartou. Pokud bude s platbou problém, obdržíte na mýtné bráně lísteček s instrukcemi, jak mýtné zaplatit přes internet. Na tuto platbu vám nechají lhůtu na zaplacení 15 dní. V případě, že projedete dálnicí A36 Pedemontana Lombarda, u mýtné brány nezastavujete. Pouze vám naskenuje SPZ a vy pak poplatek uhradíte na internetu. Pokud vás zajímá přehled placených úseků v Itálii, doporučujeme si přečíst také následující článek.

Tip pro řidiče: Při cestě autem do Itálie doporučujeme sjednat cestovní pojištění, které vás ochrání na dovolené a poskytne vám, při správně nastavených limitech, dostatečnou jistotu. Nabídky pojišťoven za vás navíc dokáže srovnat online kalkulačka cestovního pojištění.

Jak se rozdělují platby za mýtné

Mýtné se rozděluje do dvou tříd. Ty se rozdělují podle počtu náprav a výšky vozidla. Do třídy A spadají všechny motocykly a automobily do výšky 1,3 metru. Třída B zahrnuje vyšší vozidla, jízdní soupravy a vozy s více než dvěma nápravami. Poté existují také tři kategorie, které pak rozdělují počty náprav. Kategorie III zahrnuje motorová vozidla se 3 nápravami. Kategorie IV zde definuje motorová vozidla se 4 nápravami a poslední kategorií je kategorie V, která zahrnuje motorová vozidla s pěti a více nápravami.

Pokuty v Itálii

Pokuty spojené s dálničními poplatky v Itálii jsou velice výživné. Za ztracení lístku platíte celou cenu. Za couvání na mýtných branách můžete dostat pokutu 340 až 1370 EUR a k tomu ještě čtyři body. Za překročení maximální povolené rychlosti se pokuty počítají jako průměr z vaší rychlosti - můžete dostat od 40 do 3280 EUR a k tomu vám mohou na místě zabavit váš vůz do doby, než pokutu uhradíte.

Za špatné parkování v Itálii můžete dostat 70 až 80 EUR. Alkohol za volantem je v Itálii povolen. Jeho hranice však nesmí přesáhnout 0,5 promile. Pokud však tuto hodnotu přesáhnete, kromě zabavení řidičského oprávnění k vám také přistane tučná pokuta až do výše 1300 EUR.

Portál řidiče radí: Kromě pokut vás v cizině mohou vyjít draho i nečekané události, jako je porucha nebo krádež vozidla. Proto byste si měli před cestou sjednat připojištění, které vás ochrání před nepříjemnými riziky. Připojistit se můžete v rámci cestovka, případně se vyplatí sjednat krátkodobé havarijní pojištění.
Zdroj info: cebia, Autostrade, Aiscat.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články