PRÁCE 🧰

Dálniční poplatky v Litvě

17. 9. 2022 1 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Mýtné cestou na dovolenou

Na bývalém nejmodernějším území SSSR vznikla v roce 1970 první Litevská dálnice. Do dnes se však litevské dálnice ani po letech nedokáží vyrovnat západnímu světu.

Dálniční poplatky Litva

Články na téma dálniční poplatky v zemích:

  1. Dálniční poplatky Belgie
  2. Dálniční poplatky Švýcarsko
  3. Dálniční poplatky Litva - právě čtete
  4. Dálniční poplatky Dánsko

Na jihovýchodním pobřeží Baltského moře je Litva, celým názvem Litevská republika, největší zemí ze tří pobaltských států. Litva sousedí s Polskem, Běloruskem, Ruskou exklávou Kaliningradskou oblastí a Lotyšskem.

Svou rozlohou 65 200 km² se řadí mezi 120. největší zemí na světě. Hlavní město přes Kaunas s přístavem Klaipėda spojuje dálnice A1, jejíž celková délka činí 311,5 kilometrů. 136 kilometrů dlouhá dálnice A2 pak spojuje Vilnius a Panevėžys. Maximální povolená rychlost na Litevských dálnicích je 130 km/h. V zimním obdobní je tato rychlost snížena na 110 km/h, v obci pak 80 km/h.

Dálniční známka Litva

Dálnice jsou zdarma pro vozy do 3,5 tuny. Dálniční známky v Litvě se rozdělují na vozidla pro přepravu nákladů patřící do kategorií N1 až N3 a pro vozidla která jsou určená pro přepravu více než 8 osob patřící do kategorií M2 a M3. Litevská dálnice A1 až A18 využívá dálniční poplatek, který je povinný pro nákladní vozidla s hmotností nad 3,5 tuny a autobusy s 8 a více místy. 

Viněty Litva 2022
PlatnostVozidla kategorie N1 (EUR)Vozidla kategorie M2 (EUR)
1 den66
7 dní1414
1 měsíc2828
1 rok304304
Tip pro řidiče: Vyrážíte do Litvy na dovolenou, výlet nebo služební cestu? Nezapomeňte si s sebou sjednat cestovní pojištění. Ochrání vás na cestách, a vy se tak nemusíte stresovat nečekanou událostí zasahující do vašich financí. Nejvýhodnější nabídku naleznete přes kalkulačku cestovního pojištění.
Zdroj info: Shell, Tolls, Eurovignettes.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články