PRÁCE 🧰

Dálniční poplatky a mýto v Belgii

3. 9. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Cestování do zahraničí Mýtné cestou na dovolenou

Na dovolenou do Belgie nemusíte jako občan České republiky vyřizovat žádné vízum ani pobytové povolení. Jak je to však s dálničními poplatky a mýtem?

Dálniční poplatky Belgie

Články na téma dálniční poplatky v zemích:

  1. Dálniční poplatky Belgie - právě čtete
  2. Dálniční poplatky Švýcarsko
  3. Dálniční poplatky Litva
  4. Dálniční poplatky Dánsko

Na západu Evropy, mezi Francií, Lucemburskem, Německem a Nizozemskem leží na ploše 30 529 km² Belgické království s hlavním městem Bruselem - často přezdíván jako hlavní město Evropy. A to nejen protože zde sídlí NATO a Evropská Unie. Belgie je šestou nejhustěji osídlenou zemí v Evropě. Za volant můžete sednout s 0,5 ‰ alkoholu. Za překročení tolerance začínají pokuty na 150 eurech a odebrání řidičáku na 3 až 6 hodin. K běžné povinné výbavě pak v Belgii přibalte ještě hasící přístroj.

Přehled Belgických dálnic

Mohlo by se vám hodit: Ať už se chystáte na cestu do Belgie sami, s drahou polovičkou nebo s rodinou, vždy se vám na cesty vyplatí sjednat cestovní pojištění. Nabídky jednotlivých pojišťoven za vás navíc porovná kalkulačka cestovního pojištění.

Mýto a dálniční poplatky Belgie

Dálniční síť v Belgii sčítá celkem 1 747 km a hned po Nizozemsku vlastní druhou nejhustší síť dálnic v celé Evropě. Jelikož Belgie patří do systému Eurovignette, platí mýtné poplatky pouze vozidla s hmotností nad 12 tun. V Belgii se za použití dálnice v osobním automobilu žádné poplatky neplatí. Zpoplatněn je pouze tunel Liefkenhoesk v Antverpách. Cena se odvíjí od výšky vozidla, tudíž za vozidlo do 2,5 metru do výšky zaplatíte 3,5 EUR. Do 3 m 6 EUR, nad 3 m (06:01 – 21:59) 19 EUR a od 22:00 do 6:00 6 EUR.

Na Belgických dálnicích je povolená maximálně rychlost 120 km/h, kterou každý opravdu striktně dodržuje, stejně tak i 50 km/h v obci. Při překročení rychlosti do 10 km/h zaplatíte pokutu od 55 eur, které můžete zaplatit na místě. Pokud pokutu na místě nezaplatíte, připočítává se k ní ještě kauce ve výši 110 eur. V případě, že odmítnete pokutu nebo kauci zaplatit, může být vaše auto zadrženo a do 4 dnů pak zabaveno. Při překročení rychlosti o 20 km/h je pokuta od 100 eur, překročení o 50 km/h vás pak vyjde na 300 eur a víc.

Rada řidičům: Jestliže se chystáte na cestu do Belgie autem, mohou vás, tak jako všude jinde, potkat nepředvídatelné události, které mohou řidiče pořádně vykolejit. Sjednejte si připojištění, jež vám případná rizika (např. porucha, vandalismus, krádež apod.) pokryje a vás na cestě nic nepřekvapí. Zmíněná rizika můžete připojistit v rámci cestovka, nebo si sjednat krátkodobé havarijní pojištění.
Zdroj info: Tolls, Dálniční známky, Eurovignette,.
Zdroj médií: Depositphotos, Wikipedie.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články