PRÁCE 🧰

Cyklistické přednosti a povinnosti dát přednost

2. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (3) Tipy a rady Názory

V posledních týdnech se opět dost hlasitě mluví o dalším ústupku cyklistům v podobě nutnosti objíždět je na silnicích ve vzdálenosti 1,5 metru. Někteří to vítají, jiní poukazují na to, že v praxi půjde o velmi obtížně vymahatelné pravidlo. O jednom ale pochybovat nelze - každý cyklista o něm bude vědět a bezpochyby přijdou i radikální vynucovači.

Cyklistické a přednosti

Za svou řidičskou praxi jsem se ale setkal s obrovskou spoustou nadšených cyklistů, kteří bohužel netuší nic o dalších velmi důležitých silničních pravidlech. Bohužel tím ohrožují především sami sebe.

Přechod pro chodce

Tady je první úskalí. Jak už název napovídá, je přechod určen chodcům. Ti musejí dostat od projíždějících aut přednost, aby mohli přejít vozovku. Cyklista nemusí vysloveně sesednout z kola, ale pokud tak neučiní, musí dát projíždějících autům přednost. Jakmile sesedne a kolo vede, stává se chodcem. Jede-li cyklista po silnici, musí dát samozřejmě přednost chodci, který přechází vozovku po přechodu pro chodce.

Přejezd pro cyklisty a přednost

Velmi nebezpečný mýtus (a logika) velí, že se to má na přejezdu pro cyklisty s předností obdobně, jako s chodci na přechodu pro chodce. Chyba lávky! Cyklista nemá při přejíždění přejezdu pro cyklisty přednost před projíždějícími vozidly. A to ani před vozidly odbočujícími. Pokud se tedy vozidlo blíží, nesmí ho cyklista nijak omezit a musí si prostě počkat. Jestli se do vozovky vrhne s domněním, že má přednost, porušuje tím pravidla silničního provozu a zároveň riskuje nejen pokutu, ale i zdraví.

Sdružený přechod a přejezd pro cyklisty přimknutý k přechodu pro chodce

Tady platí víceméně pořád to samé. Chodec musí dostat přednost od projíždějících automobilů. Cyklista si nic takového nárokovat nemůže, musí tedy počkat, až auta projedou.

Jednoznačně lze říct, že překonává-li cyklista vozovku po přechodu pro chodce, přejezdu pro cyklisty nebo vlastně jakkoliv, nemá přednost před projíždějícími vozidly. Tato pravidla by si měli zejména všichni nadšení majitelé kol dobře zapamatovat. Mohou jim často zachránit život.

Zdroj médií: Depositphotos.
citoman, 11. 3. 2024 10:10
Píšete nepravdu!
Zákon o silničním provozu č. 361/2000 Sb.
§ 57
(8) Před vjezdem na přejezd pro cyklisty se cyklista musí přesvědčit, zda-li může vozovku přejet, aniž by OHROZIL sebe i ostatní účastníky provozu na pozemních komunikacích, cyklista smí přejíždět vozovku, jen pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče k NÁHLÉ změně směru nebo rychlosti jízdy.
Tedy cyklista muze omezovat a přednost MÁ ;-)
Jakub Mokříš, 11. 3. 2024 10:13
Nemá
Miroslav Franc, 2. 12. 2021 6:41
Dobrý den. Je zvláštní, že tady píšete že si cyklista nesmí vynucocat přednost před vozidly. A přitom například v belgii, když jako řidič motorového vozidla nedáte na přejezdu pro cyklisty přednost cyklistovi, tak by byl schopen vám rozbít auto. ?

Podobné články