PRÁCE 🧰

Doplacení povinného ručení může vyjít draho. A týkat se může i vás, aniž byste o tom věděli

7. 2. 2023 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Pojištění motoristy Jak vybrat povinné ručení Placení povinného ručení

Povinné ručení musí mít každé vozidlo, kterému byla přidělena registrační značka anebo technický průkaz, anebo je používáno na veřejných komunikacích. Pokud pojistku neplatíte, může se vás týkat zpětné doplacení povinného ručení. To nastává zejména v několika specifických situacích.

Koho se může týkat zpětné doplacení povinného ručení?

Nechme stranou nepoctivce, kteří o povinnosti platit povinné ručení vědí, ale ve snaze nějakou tu tisícikorunu ušetřit, ho záměrně neplatí. Následující tři situace se mohou týkat i vás. A přitom o tom, že jste povinni platit zákonné pojištění, vůbec nemusíte vědět.

Situace č. 1: Nesrovnalosti v registru vozidel

První situace, se kterou zpětné doplacení povinného ručení neodmyslitelně souvisí, nastává v případě prodeje nebo koupě ojetého automobilu. I když jste vozidlo prodali, musíte v registru vozidel nahlásit změnu jeho provozovatele. Jinak jste stále povinni zákonné pojištění hradit.

Doplacení povinného ručení se vás ale může týkat i v případě, kdy jste vůz v dobré víře koupili. A jakmile původní majitel splní svoji oznamovací povinnost, jste povinni za vozidlo zákonné pojištění platit. Pokud byste tuto povinnost ignorovali, riskujete vysokou pokutu nejen od policie, ale také od České kanceláře pojistitelů.

Měli byste vědět: Doplacení povinného ručení zpětně se bude týkat i dědiců, kteří získají vozidlo v dědickém řízení. Pokud vozidlo provozovat nehodlají, měli by jej dočasně či trvale vyřadit z registru vozidel.

Situace č. 2: Vozidlo nepoužíváte

I když s vozidlem z různých důvodů (např. plánovaný prodej, převoz vozidla do zahraničí apod.) nejezdíte, povinnosti platit povinné ručení vás to nezbavuje. V takovém případě ale máte několik možností. Buď uložit registrační značky auta do depozitu, nebo si sjednat alespoň krátkodobé pojištění. Pokud byste tuto povinnost ignorovali, pak i vy budete muset doplatit povinné ručení zpětně.

Situace č. 3: S automobilem jezdíte jenom určitou část roku

Pokud vlastníte veterána, karavan nebo vozidlo, se kterým vyrážíte na silnice pouze po určitou část roku, povinné ručení je potřeba taktéž platit. V tomto případě se může jevit jako ideální varianta sezónní povinné ručení. Pokud  byste tuto povinnost ignorovali, pak budete opět řešit pozdní zaplacení povinného ručení, což pro vás může znamenat sankci od pojišťovny i pokutu od policie.

Jak na zpětné doplacení povinného ručení?

Pokud jste po několika týdnech nebo dokonce měsících zjistili, že nemáte zaplacené povinné ručení, pravděpodobně ve schránce objevíte výzvu od pojišťovny nebo dokonce ČKP. Tu je potřeba co nejdříve uhradit a doplatit případné penále.

Pak už si sjednejte klasické povinné ručení u jakékoliv pojišťovny, jejíž produkt vám bude vyhovovat. Kromě ceny se ale při výběru zaměřte také na rozsah pojistné ochrany a limity pojistného plnění.

Pozornost věnujte i výlukám a pojistné zaplaťte jednorázově na celý rok. Bude to ve většině případů výhodnější, než platit pojistku měsíčně nebo čtvrtletně, a navíc minimalizujete riziko, že na platbu zapomenete nebo se s ní opozdíte.

Zdroj info: Srovnejto.cz.
Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články