PRÁCE 🧰

Crash testy autosedaček: Která dopadla nejlíp a která nejhůř?

24. 9. 2022 3 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Víte, že probíhají crash testy také u dětských autosedaček? Dnes se podíváme pod lupou na to, jak přesně takové crash testy autosedačky probíhají a zároveň si ukážeme, jaké sedačky v roce 2022 prošly testem úspěšně

Crash testy autosedaček - výsledky a hodnocení

Články na téma autosedačky:

  1. Co je isofix
  2. Jak vybrat autosedačku - tipy a rady
  3. Test dětských autosedaček - která je nejlepší?
  4. Crash testy autosedaček - výsledky a hodnocení - právě čtete

Crash testy dětských autosedaček provádí každoročně německý autoklub ADAC. Autoklub pak poskytuje plošinu s upravenou karoserií vozidla Volkswagen Polo, kde umisťuje dětské autosedačky a do nich figuríny, které představují ty nejmenší. Plošina poté vyrazí k překážce rychlostí 64 km/h. Boční náraz je prováděn v rychlosti 50 km/h. 

Obecně v těchto crashtestech vychází líp dětské sedačky směřující čelem dozadu. Jelikož dítěti tímto způsobem nabízí nejlepší ochranu hlavy a páteře během nehody. Sedačky směřující dopředu sice zpomalí tělo při nárazu, ale neposkytuje takovou oporu pro hlavu krk ani páteř. To znamená, že v průběhu nehody se dětský trup sice díky autosedačce zpomalí, ale hlava spolu s krkem a částí páteře se stále pohybuje dopředu neúměrnou rychlost.

To může u dítěte, které je stále ve vývinu, mít za následek vážné poranění míchy. Velmi se doporučuje udržet dítě co nejdéle v sedačce mířící dozadu. Nejlépe až do hmotnostního nebo výškového limitu autosedačky.

Německý autoklub kromě bezpečnosti hodnotí také vedení pásu, její stabilitu, oporu hlavy a taky ergonomii. Hodnotí se to, jak lze se sedačkou manipulovat a kolik času zabere její instalace. Instalace se provádí hned ve třech automobilech - Volkswagen T-Cross, Citroën Berlingo a Ford Fiesta.

Podle zákonu o provozu na pozemních komunikacích č. 361/2000 Sb. musejí řidiči vybavit svůj automobil dětskou autosedačkou (to je zařízení schválené podle zvláštního právního předpisu 2) určenou k zajištění bezpečnosti přepravovaných dětí, jejichž tělesná hmotnost nepřevyšuje 36 kg a tělesná výška nepřevyšuje 150 cm.

Nejbezpečnější autosedačky

Joie i-Level 2022

Podle nezávislých testů v kategorii váhy 0-13 kg vyhrála sedačka Joie i-Level. Bezpečnostní prvky autosedačky splňují a v některých částech až přesahují požadavky současného nejpřísnějšího standardu. Joie i-Level disponuje isofixovou základnou, tudíž její instalace do vozu je rychlá a jednoduchá. Autosedačka splňuje nároky na standard ECE R129/00 a disponuje pokročilou ochranou při bočním nárazu s panely Guard Surround SafetyTM. Sedačku pořídíte od 6 599 korun.

Britax Römer Advansafix IV

V kategorii 9-36 kilogramů vyhrála sedačka Britax Römer Advansafix IV. Tato dětská autosedačka poskytuje 5bodový bezpečnostní pás, který v případě, že dítě povyroste můžete jednoduše přepnout na 3bodový. Sedačku koupíte od 6 890 korun.

Nejhorší autosedačky

V nezávislých testech německého klubu ADAC dopadl o šatně mnoho dětských autosedaček. Není to většinou ani kvůli ergonomii, ale především kvůli obsahu toxických a karcinogenních látek. Z testu tak vypadly sedačky Besafe iZi Go Modular X1 i-Size spolu s iZi Modular i-Size Base a Swandoo Marie 2, ty v sobě obsahovaly vysoké množství naftalenu, který může být v takových hodnotách i karcinogenní.

Tiskový servis rakouského ÖAMTC označil v tomto roce za "nedostatečné" hned tři autosedačky. Jedná se o Kinderkraft Comfort Up, Urban Kanga Uptown Model TV107 a Walser Kids Experts Noemi.

Zdroj info: Policie ČR, zákony, ADAC.
Zdroj médií: Depositphotos.
Nikola Vrablová

Autor článku
Nikča snila o tom být ekologem - láska k autům ji ale přivedla na jinou cestu. Od školy si chodívá odpočinout na garáž, kde opravuje svůj německý šestiválec.

Podobné články