PRÁCE 🧰

Co znamená zpětný úvěr na auto a jaké jsou jeho nevýhody

9. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Financování nákupu vozidla Jak vybrat spotřebitelský úvěr Základní info ke spotřebitelskému úvěru

Úvěrové společnosti tento druh finančního produktu moc často neposkytují. Na druhou stranu se tak dá rychle a snadno přijít k penězům. Zpětný úvěr má ale také své podstatné nevýhody a většině lidem se nevyplatí.

Co znamená zpětný úvěr

Články na téma spotřebitelský úvěr:

  1. Akontace na auto - význam a vyplatí se?
  2. Zpětný úvěr na auto: Co to je a vyplatí se vám? - právě čtete

Podmínky před požádáním o zpětný úvěr

Jedna z variant financování je i zpětný úvěr. Klient potřebuje nutně hotovost (na cokoliv), a tak zajde nebo online osloví úvěrové společnosti - typicky se jedná například o HomeCredit nebo Unicredit a požádá o zpětný úvěr. Aby tento úvěr mohl dostat, musí disponovat dopravním prostředkem nebo technikou v osobním vlastnictví a zároveň věc musí být bez dluhu. To znamená, že například na vozidlo není daná exekuce, ani na něj člověk nečerpá jiný úvěr nebo leasing.

Jak získat zpětný úvěr

Aby mohl být poskytnut zpětný úvěr, musí se nejdříve zjistit tržní cena vozu. Tuto hodnotu zjistí pracovníci v autobazarech, kde se auto nechá ocenit. Autobazar poskytne následně úvěrové společnosti potřebné údaje včetně částky a ta po domluvě a podpisu řádné smlouvy klientovi vyplatí za auto peníze.

Ale pozor, finanční zajištění nikdy nebude 100 % z odhadované ceny. Ve většině případů se skládá akontace, tudíž klient dostane třeba jen 70 % z částky. Následně musí tyto finanční prostředky splácet úvěrové společnosti v domluvených měsíčních splátkách. K tomu je samozřejmě nutné přičíst ještě úrokovou sazbu, která je mimo jiné mnohem vyšší než u běžného úvěru.

Celý proces by se dal přirovnat k "zástavě" s tím rozdílem, že klient danou věc stále využívá. Jen musí měsíčně splácet půjčenou částku s úroky. Pozitivní tak je, že auto stále zůstává ve vlastnictví klienta, který jen platí. Pokud se ve splátkách zpozdí, může mu společnost naúčtovat penále za prodlení a nebo pokud přestane úplně splácet, může o vůz přijít, neboť jakousi pojistkou pro úvěrovou společnost je, že je buď napsaná ve velkém techničáku nebo má od klienta podepsanou plnou moc k převedení.

Zpětný úvěr - rizika a nevýhody

Klient se snadno může stát neplatičem, neboť tento úvěr nemá ve své podstatě žádnou významnou výhodu krom toho, že člověk přijde rychle k penězům, které by jinak neměl. Počítá se s tím, že pokud klient nemá žádné peníze a potřebuje je, je možné, že bude mít v budoucnosti také problém se splátkami. Vznikne tak dluh, který samozřejmě úvěrová společnost bude chtít vymáhat a své peníze dostat zpět. Klient tak může přijít nejen o auto, ale ještě se dostane do finanční pasti

Zdroj médií: Pixabay.
Pavel Táborský

Autor článku
Pavel je člověk, který má rád moderní technologie a přesně i taková auta. Když má volnou chvíli jezdí na různé automobilové srazy a jeho druhým domovem jsou závodní okruhy. 

Podobné články