PRÁCE 🧰

Kurz bezpečné jízdy - naučte se zásady bezpečné jízdy

2. 8. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady Rádce motoristy Zimní sezóna Bezpečná jízda

V autoškole vás sice naučí řídit a dodržovat silniční pravidla, ale nepřipraví vás na veškeré situace, které vás mohou na silnicích potkat, proto je dobré si čas od času prohloubit znalosti a dovednosti třeba při kurzu bezpečné jízdy.

Co vše se naučíte při kurzu bezpečné jízdy?

Články na téma bezpečná jízda:

  1. Kurz bezpečné jízdy: Co vše se při něm naučíte? - právě čtete
  2. Defenzivní jízda - co to znamená a jaké jsou zásady?
  3. Brzdná dráha auta a motocyklu
  4. Aktivní a pasivní bezpečnost vozidla
  5. Bezpečná vzdálenost mezi vozidly
  6. ESP systém vypněte dlouhým podržením tlačítka
  7. Dodržení bezpečné vzdálenosti: co to znamená? - již brzy

Zásady bezpečné jízdy

Kurz bezpečné jízdy se ve většině případů skládá ze dvou částí - teoretické a praktické. V první polovině výuky vám budou teorií přiblíženy zásady bezpečné jízdy.

Začnete se správným sezením na místě řidiče. Díky dobrému nastavení sedadla a vhodnému sedu získáte rychlejší reakce a lepší přehled o dopravní situaci. Zároveň také zlepšíte svou pozornost a prodloužíte její dobu při delších cestách.

Získáte také tipy na to, jak předejít nebezpečným situacím, které mohou v provozu vzniknout. A to nejen vlivem počasí, ale i kvůli dalším řidičům. Mimo jiné se můžete naučit zásady defensivní jízdy a pravidla míjení v zatáčce nebo v kopci. A samozřejmě si vysvětlíte co dělat, když se auto dostane do smyku.

Součástí teoretické části kurzu bezpečné jízdy bude také objasnění způsobů, na kterých fungují ABS, airbagy a obecně také fyzika týkající se pohybu vozu. Podrobně rozeberete vztahy mezi rychlostí, povrchem a reakcí vozu.

Následovat bude praktická část kurzu bezpečné jízdy. Tam si budete moct získané vědomosti vyzkoušet v praxi. Většina společností preferuje, abyste při kurzu bezpečné jízdy využili vlastní auto. Poznat reakce svého vozu je pak v reálném provozu k nezaplacení. Při simulovaných situacích si vyzkoušíte, jaké to je, řídit na velmi kluzkých površích. Zkusíte si brždění a zatáčení na mokré silnici i na silnici pokryté sněhem a ledem.

Také budete připraveni na nečekaný smyk na kluzké vozovce nebo na rozdílných površích. Zjistíte, jaký je rozdíl při smyku přední a zadní nápravy a naučíte se, jak se s oběma typy nejlépe vypořádat.

Kurz bezpečné jízdy, kde jej absolvovat?

Školy bezpečné jízdy najdete na mnoha místech v republice. Stačí si vybrat takovou, která je buď nejblíže vašemu bydlišti, nebo nabízí takový obsah výcviku, který vám nejlépe pomůže. Kvalitní školení na zásady bezpečné jízdy můžete absolvovat například na autodromu ve Vysokém Mýtě, na okruhu v Hradci Králové nebo v Praze.

Většina organizací také umožňuje kurzy bezpečné jízdy darovat svým blízkým, abyste věděli, že se dokážou vypořádat s řadou situací, které je mohou v provozu potkat a bezpečně dojedou do cíle své cesty.

Zdroj médií: Depositphotos.

Podobné články