PRÁCE 🧰

Co se stane, když projedete na červenou a v jakým případech je to povolené?

15. 3. 2022 2 min. čtení diskuze (0) Tipy a rady

Ulice měst jsou plné semaforů, které řidičům určují, kdy mají jet. Někdy se může stát, že projedete na červenou, ať už úmyslně nebo ne. Jaký postih za to hrozí a v jakém případě můžete beztrestně červenou projet?

Jízda na červenou - pokuta a výjimky

Jízda na červenou je jedním z nejpřísněji pokutovaných přestupků a také je to druhý nejčastější páchaný dopravní přestupek.

Pokud se jej řidič dopustí, pak musí počítat se sankcí na místě 2500 korun. Ve správním řízení to může vyjít až na dvojnásobek. K tomu je na bodové konto připsáno i 5 trestných bodů. A jestliže řidič daný přestupek za posledních 12 měsíců spáchá několikrát, pak ho čeká pokuta 4000 až 7500 korun a k tomu ještě zákaz řízení na jeden až šest měsíců.

Řidič by si neměl zahrávat, pokud chce šetřit svůj rozpočet. Navíc, u křižovatky nemusí nutně číhat policista za keřem. Stačí vnímat své okolí a jistě si při stání na červené všimnete, že jsou semafory osazeny kamerami. Ty případný přestupek nebo pochybení zaznamenávají. Pokuta následně přijde poštou domů.

Pozor na výmluvy

Jestliže se ženete po silnici a snažíte se stihnout oranžovou, aby se vás přestupek netýkal, ale náhle tam skočí červená, pak zapomeňte na výmluvy typu, že jste nestihli zabrzdit. Ze zákona totiž musíte přizpůsobit jízdu tak, abyste před varovným oranžovým světlem stihli vůz dobrzdit, než se barva změní do rudé. Oranžová tedy rozhodně neznamená: "Šlápni na to, ať stihneš průjezd."

Jediná situace, kdy lze na červenou projet

Existuje ale jedna výjimka, kdy je projetí červené možné. Jedná se o případy, kdy se za vámi objeví houkající vozidlo s právem přednosti v jízdě a potřebuje projet vaším směrem. Vy tedy nemáte kam uhnout, protože ve vedlejším pruhu je rovněž dlouhá fronta stojících vozidel.

Pak se akceptuje beztrestné projetí křižovatkou na červenou. To ale v nejvyšší možné opatrnosti, aby se nestal žádný karambol. Je tedy potřeba rychle reagovat na situaci, ale zároveň přemýšlet nad možnými následky a podle toho se zachovat.

Pokud by vám i přesto přišla pokuta, pak je vhodné mít u sebe důkazní materiál v podobě záznamu z autokamery a nebo věc konzultovat s právníkem. Nicméně taková situace by se neměla stát, neboť kamery na semaforu zaznamenají blížící se vozidlo například záchranné služby nebo hasičů, a tak je vaše reakce s bránícím vozidlem v průjezdu, žádoucí a na místě.

Zdroj info: Policie České republiky, Zákony pro lidi.
Zdroj médií: Depositphotos.
Michaela Rubešová

Autor článku
Poznávacím znamením Míši je foťák v ruce. Ráda cestuje, ochutnává dobrá jídla a miluje výjimečná auta s duší.

Podobné články